Подорож у країну здоров’я
07.04.17

    Коли людина здорова - вона щаслива. Виховання свідомого ставлення до свого здоров’я, пропаганда здорового способу життя є одним із пріоритетних напрямків у  роботі  Чечельницької  центральної   районної  бібліотеки, яка  вважає пріоритетною роботу з популяризації книг, читання, по здорового способу життя.  Для  користувачів  створені  комфортні умови, у фонді легко орієнтуватися, достатньо тематичних поличок по  здоровому  способі  життя  та  медицині, що полегшує самостійний  пошук  відвідувачами  бібліотеки необхідної літератури. 

   З метою популяризації літератури проводяться бібліотечні уроки, індивідуальні консультації біля каталогів і картотек, бесіди, засідання клубу «Здоров'я»,  кулінарні         класи здорового харчування.                  

    Значно поповнився і  наш книжковий фонд  популярними   книгами  про здоровий  спосіб життя.  Це  журнали  "Будь здоров!", «Ваше здоров’я»,  «Жіночий  журнал Здоров’я», книги  «Азбука здоров’я», "Енциклопедія здоров'я", «Ми  вибираємо здоров’я», «Новий старт» та ін.
        
         Ми  прагнемо  зробити   корисну інформацію дієвою: до засідань клубу  «Здоров'я»  презентуємо  виставки "Дороги в храм здоров'я", "Які їжа й питво - таке й життя", "Нове покоління вибирає здоров'я!",проводимо огляди, години корисних порад. Для дорослих користувачів оформлений рекомендаційний список "Абетка здоров'я", буклет "У бібліотеку за здоров'ям",  бібліографічні покажчики  літератури:  «Що впливає на мозок дитини?  (поради для мам),  «Лихослів'я  небезпечне  для  здоров'я»,  «Останній  шанс для тих, хто курить»,  «Фітонциди лікують» та ін.

ПОРАДИ

1. Висипайтеся і прокидайтеся природним чином . Більшість людей, що ведуть здоровий спосіб життя, прокидаються без будильника у відмінному настрої, відпочилі і з хорошим апетитом. Вони розробили фітнес-план і дотримуються його. Такі люди легко засинають, міцніше сплять, крім того, потреба в сні у них менше, тобто для відновлення сил їм потрібно всього кілька годин міцного сну. Відомо, що між недосипанням і надмірною вагою (ожирінням) існує стійкий зв'язок. Сон відновлює сили організму, допомагає перебудуватися і підготуватися до нового дня.

2. Будьте готові . Люди, що ведуть здоровий спосіб життя, ще з вечора готують спортивне приладдя і одяг на наступний день, завчасно планують розпорядок справ на цілий тиждень з урахуванням спортивних тренувань. До речі, до тренувань вони ставляться так само серйозно, як до ділових зустрічей або соціальним зобов'язанням.

3. Робіть ранкову зарядку . Заняття спортом вранці більш ефективні, ніж вечірні заняття, крім того, вони краще вписуються в розпорядок дня. Після ранкової зарядки з'являється приємне відчуття задоволення і гордості, що допомагає вибирати здорове харчування протягом дня, успішно виходити з стресових ситуацій і зберегти гарний настрій. Ранкова зарядка - найкращий початок дня, яке в кінцевому підсумку впливає на безліч рішень, які ми приймаємо протягом дня.

4. Плануйте режим харчування . Люди, що ведуть здоровий спосіб життя, харчуються строго в певний час, планують прийоми їжі з урахуванням тренувань і точно знають, що з'їдять і коли. Спочатку доведеться докласти деяких зусиль, щоб визначитися з вибором здорової їжі і закусок, але не варто пускати харчування на самоплив. Якщо ви настільки зголодніли, що прямуєте до шведського столу або замовляєте їжу в кафетерії фастфуду, це перша ознака наближення катастрофи.

5. Не зациклюйтеся на невдачах . Люди, що ведуть здоровий спосіб життя, не дозволяють невдач зупинити їх на шляху до мети - одне пропущене тренування не перетворюється на два або три. Після пропущеного тренування вони оговтуються в спортзал і займаються ще інтенсивніше. Також не слід особливо турбуватися і припиняти дієту через одного шматка піци або торта. Потрібно повернутися до режиму здорового харчування, регулярно займатися спортом і добре висипатися, щоб час від часу дозволяти собі невелике послаблення і пропускати тренування, при цьому не звинувачуючи себе у всіх смертних гріхах.

6. Змініть спосіб життя і звички . Стрункі люди стали такими не за одну ніч - для цього їм знадобилося набагато більше часу. Вони багато читають про фітнес і правильне харчування, і не намагаються перетворитися за один день, поступово змінюючи звички до тих пір, поки вони не стануть природною частиною їхнього життя. Як говорили мудреці, вибери краще, а звичка зробить це приємним і природним.

7. Навчіться відрізняти психологію успіху від непотрібних і шкідливих порад «як швидко схуднути без зусиль» . Люди, що ведуть здоровий спосіб життя, не ведуться на чарівні засоби швидко і без зусиль схуднути і оздоровитися. Вони знають, що довголіття, хороше здоров'я і струнка фігура не даються легко, і щоб щодня насолоджуватися цими перевагами, потрібно докласти чимало зусиль. Пам'ятайте: якщо щось дуже добре, щоб бути правдою, значить, це неправда.

8. Скиньте зайву вагу і збережіть досягнуту . Люди, що ведуть здоровий спосіб життя, знають, що однією дієти ще недостатньо, щоб схуднути і зберегти досягнуту вагу на довгий час. Заняття фітнесом - ось запорука успішного схуднення. За умови регулярних занять спортом досягнуту вагу можна зберегти на все життя.

9. Не нехтуйте позитивним аутотренінгом . Щоб зберегти гарну фігуру, потрібно користуватися прийомами позитивного аутотренінгу. Навряд чи ви схуднете, якщо будете постійно твердити собі «Я товста» або «Я ледарка». Частіше повторюйте фрази «Я сильна», «У мене все вийде», «Я дбаю про свою фігуру» і т.п.

10. Ставте перед собою реалістичні цілі . Люди, що ведуть здоровий спосіб життя і стежать за фігурою, завжди прагнуть до реалістичним цілям. Деякі хочуть схуднути до певного розміру або параметрів. Інші прагнуть своєю поведінкою підтримати певну акцію, наприклад, бігають підтюпцем з метою боротьби з раком грудей або займаються велоспортом для боротьби з лейкемією. Досягнувши однієї мети, поставте перед собою наступну і складіть план, як її досягти.

Якщо ви мрієте о стрункому, здоровому, сильному і витривалому тілі, виберіть для себе хоча б одну з перерахованих вище звичок і не відступайте від неї. Коли ця звичка стане для вас другою натурою, переходьте до наступного. Пам'ятайте - чим більше у вас здорових звичок, тим легше і насиченішим буде ваше життя, і тим більше вас буде радувати ваше відображення в дзеркалі. 

123