Покращення соціального та медичного захисту ветеранів ВВ війни

Покращення соціального та медичного захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни – наш обов’язок
На цьому акцентував увагу голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан під час щотижневої наради з керівниками структурних підрозділів та служб облдержадміністрації.
«Одним із завдань, що сьогодні ставить перед нами Президент України, є покращення соціального та медичного захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни. Це наш обов’язок і свідчення поваги до тих, хто боронив нашу землю і здобув мирне небо для своїх нащадків», - наголосив Іван Мовчан. А відтак заслухав інформацію про стан виконання завдань Глави держави на території області.
Як повідомила заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, на Вінниччині соціальні гарантії, передбачені Законом України «Про статус і соціальні гарантії ветеранів Великої Вітчизняної війни», у переважній більшості забезпечені. «У 2013 році для Вінницької області на ці цілі передбачено 251 млн. гривень, а це на 19 млн. гривень більше, ніж у минулому році. На одноразову допомогу, яка виплачується щороку до 9 Травня, держава виділяє на регіон 33 млн. гривень. І це також серйозна підтримка для наших ветеранів, - зазначила Любов Спірідонова. - Крім того, відповідно до рішення Президента України, 85-річні ветерани війни отримали майже 500 гривень доплати до пенсійного забезпечення. Таку ж доплату отримали й інваліди І і ІІ груп».
Заступник голови ОДА також зауважила, що в області вже стартує підготовка до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників та 70-ліття Великої Перемоги, та наголосила, що відповідні служби регіону за соціальною карткою ветерана працюватимуть над визначенням найактуальніших для цієї категорії громадян питань, аби ветерани Вінницької області почувалися захищеними.
Що ж стосується медичного забезпечення, то, за інформацією директора департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА Лідії Діденко, для ветеранів війни у медичних закладах представлено тисячу ліжок. Проведено профілактичні огляди із залученням вузькопрофільних фахівців 96,3 % ветеранів. Інваліди війни таким оглядом охоплені на 99,3 %, учасники бойових дій – на 99,5 %, учасники війни – на 89,3 %, а члени сімей загиблих – на 96,6 %. Крім того, вживаються заходи по забезпеченню ветеранів війни зубопротезуванням та слуховими протезами. «Основним закладом залишається обласний госпіталь для інвалідів Великої Вітчизняної війни, де у повному обсязі виконується постанова Кабінету Міністрів України щодо забезпечення норм витрат на харчування та лікування, та щороку поповнюється матеріальна база», - відзначила Лідія Діденко.
За словами ж директора обласного департаменту соціальної політики Марини Коваль, із 453 інвалідів війни, що потребують санаторно-курортного лікування, 151 забезпечено путівками. Майже 300 ветеранів Великої Вітчизняної війни перебувають під опікою держави в інтернатних закладах області, а ще 600 осіб обслуговуються у стаціонарних відділеннях територіальних центрів.
Заслухавши зазначену інформацію, голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан доручив відпрацювати комплекс заходів, які б забезпечили виконання усіх позицій щодо соціального та медичного захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни на території області у повному обсязі.
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА