Попередження отруєння бджіл
26.04.20

З початком цвітіння різнотрав’я, плодових та дикорослих дерев, ріпаку- підвищується небезпека отруєння медоносних бджіл, які проводять в цей час медозбір на квітучих рослинах.

Основною причиною ураження бджіл є порушення вимог нормативно-правових актів у сфері застосування засобів захисту рослин, а також ігнорування пасічниками особливостей застосування пестицидів на сільськогосподарських  угіддях та у приватних господарствах.

Основними методами запобігання отруєнню бджіл є:

  • недопущення обробітку пестицидами квітучих рослин;

  • завчасне попередження сільських рад, пасічників та населення про обробіток сільськогосподарських угідь пестицидами;

  • проведення обробітків сільськогосподарських  угідь пестицидами лише у години, коли повністю відсутній літ бджіл;

  • інформування пасічниками суб’єктів господарювання про вивезення (перевезення) своїх пасік у місця, які межують із сільськогосподарськими угіддями, на яких проводиться використання пестицидів;

  • врахування пасічниками особливостей застосування засобів захисту рослин як господарниками, так і громадянами на присадибних земельних ділянках.

Державними санітарними правилами "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 3 серпня 1998 р. №1 передбачено, що завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Інформацію необхідно доводити за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням місцевих адміністрацій, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів та ін, розміщення об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.).

Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь.

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про бджільництво» - застосування засобів захисту рослин у сільському та лісовому господарстві дозволяється згідно з їх переліком, затвердженим у встановленому порядку центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики, з додержанням вимог цього Закону.

Взаємоповага між господарем земельних угідь, які використовують засоби захисту рослин, та бджолярем, врахування ними інтересів один одного є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культурє.

       Водночас, звертаємо увагу на наявність зручних для використання як пасічниками так і агровиробниками інтернет-ресурсів, зокрема, система моніто-рингу «GRAND EXPERT»(веб-сайт: www.grand.expert) та інших, використання яких покращить комунікацію між пасічниками і агровиробниками та стане додатковим дієвим механізмом по запобіганню отруєнь бджіл.

Начальник Бершадського міжрайонного Управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Губко Н.І.

123