Порядок виправлення записів трудової книжки
05.05.20

Головне управління Держпраці  наголошує, що виправляти помилки, зроблені в записах у трудових книжках працівників, можуть тільки роботодавці, які власне такі неточні записи допустили. Про це попереджає п. 2.6 Інструкції № 58.

Виправлені відомості повинні повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження.

Забороняється закреслювати раніше внесені неточні або неправильні записи в розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» трудової книжки. Спосіб виправлення даних у трудовій книжці шляхом закреслювання припустимо використовувати (у разі необхідності) тільки при коригуванні відомостей, наведених на титульному аркуші.

Норми Інструкції № 58 приписують виправляти помилкові записи в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки за допомогою саме одного запису під одним порядковим номером. Тобто графу 3 розпочинають фразою: «Запис за № таким-то недійсний», а потім після крапки запис продовжують правильним формулюванням.

Для виправлення записів у трудових книжках у разі поновлення працівника на колишній роботі в судовому порядку після запису про незаконне звільнення необхідно зробити такий запис: «Запис за № таким-то є недійсним. Поновлений на попередній роботі». При зміні формулювання причини звільнення зазначають: «Запис за № таким-то є недійсним. Звільнений…» і наводять нове формулювання. У графі 4 роблять посилання на наказ про поновлення працівника на роботі або про зміну формулювання причини звільнення, який видають на виконання рішення суду.

Ще один випадок коригування запису про звільнення — затримка видачі працівнику трудової книжки з вини роботодавця. У цьому випадку згідно з п. 4.1 Інструкції № 58 днем звільнення вважається день видачі трудової книжки.

Як відомо, наприкінці минулого року з’явилася ініціатива скасувати паперові трудові книжки та запровадити електронні. Але після зміни уряду та на тлі карантинних клопотів про неї, схоже, забули, як і про законопроект, який мав замінити собою КЗпП. Тим більше, що вже під час карантину трудове законодавство помітно підкоригували.

123