Правила купання на Водохреща
13.01.17

Якщо ви наважилися скупатися в ополонці на Водохреща, вам необхідно знати декілька правил, щоб купання було на благо. 


1. Ви повинні бути впевнені, що у вас немає медичних протипоказань 
         Якщо ви вже наважилися на те, щоб скупатися в ополонці, у вас не повинно бути ніяких гострих захворювань. Інакше купання в крижаній воді посилить хворобу. 
По-перше, купатися в ополонці категорично заборонено тим, хто хворий різними інфекційними захворюваннями, такими як грип, бактеріологічними захворюваннями - запалення дихальних шляхів, цистит та інші хвороби простудного характеру. Не варто ризикувати людям з хворобами опорно-рухового апарату. Також не рекомендується купатися тим, хто страждає серцево - судинними захворюваннями, а також венеричними. 

2. Виберіть відповідне місце для купання 
Головне - це безпечне місце для водохресних купань. Зазвичай для цього є спеціально обладнані місця в кожному місті. Глибина купелі не повинна перевищувати 1 м 80 см. Ніколи не купайтеся в підозрілих водоймах! 

3. Правильно зберіть екіпіровку 
Вам знадобляться: купальник або плавки, махровий банний рушник, вовняні шкарпетки, в яких буде зручно йти по льоду, комплект сухого теплого одягу. 
Можете захопити з собою термос з гарячим чаєм - щоб зігрітися після купання. 

4. Перш ніж зайти у воду - розігрійтеся 
Для цього підійдуть легкі фізичні вправи - робіть нахили, махайте руками, присідайте. 
Головне - не перестарайтеся. Якщо ви будете розпалені до сьомого поту, то занурившись різко в крижану воду, можете застудитися. 

5. Купайтеся без фанатизму 
Найчастіше, занурившись у воду, людина відчуває різкий прилив енергії, ейфорію, і затримується в ополонці досить довго. Це помилка, яка може привести до серйозних наслідків. Достатньо лише 3 рази зануритися - за церковною традицією. 

6. Ніякого алкоголю до купання 
Пам'ятайте, що «прийняти на груди» - це не кращий спосіб уберегтися від переохолодження. Це погана ідея. 

7. Зігрійтеся 
Як тільки вилізли з крижаної води, гарненько розітріть рушником. Далі потрібно надіти сухі шкарпетки і взутися. Зніміть мокрий купальник, надіньте суху білизну і теплий одяг. Ось тепер можна випити гарячого чаю.

123