Правова культура - правова держава
11.10.17

8 жовтня  ми відзначаємо День юриста – професійне свято знавців права та служителів закону. Вчені припускають, що саме в цей день в 1016 році Ярослав Мудрий видав звід законів «Руська правда», що став згодом правовою основою для розвитку централізованої держави Київська Русь.
    Свято День юриста з'явилося в календарі України за указом президента від 16 вересня 1997 року на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України, Спілки юристів України та Спілки адвокатів України.
     Правове  виховання – один з головних  напрямків  виховної  роботи  бібліотеки.  Тому, що  життя  подає  нам  інколи  такі  уроки, що ми «волею – не-волею» починаємо  відстоювати  свої  права,  без  яких ми – ніхто.  Сьогодні  необхідно  знати  кожному ази  правової  абетки  для  захисту  своїх  прав.

   Бібліотека   дає   уявлення  про  головні  обов’язки  людини  та їх  взаємозв’язок  з  правами,  навчають  приймати  аргументовані  рішення, що  до  балансу  прав  та  обов’язків, формує  в  читачів  особисте  ставлення до  обов’язків людини  та громадянина.   23 стаття  Конституції України  проголошує : Кожна людини  має  право  на  вільний розвиток своєї  особистості,  якщо при  цьому  не порушуються  права  і  свободи  інших  людей та  має  обов’язки  перед  суспільством в  якому  забезпечується  вільний  та  всебічний розвиток  особистості.

   Чільне місце   в  роботі  Чечельницької  ЦРБ зайняв інформаційно-консультативний  центр  «Право», який надає допомогу з різних правових питань, створений  за ініціативи бібліотекарів і  юристів району. Консультації надаються  Пастушенко Інною Валентинівною, головним спеціалістом бюро безоплатної правової допомоги.  «На  терезах  Феміди»- зустріч відбулася до Дня  юриста для тих, хто цікавиться питаннями законодавства. Завдяки зусиллям органам юстиції створилася система всеохоплюючої  правової освіти населення, спрямована на всі верстви населення.  Постійно приділяється увага визначенню подальших перспектив та стратегії роботи.  Інформаційна діяльність  клубу «Право» проводиться бібліотекарями  ЦРБ – це знайомство з новинками юридичної літератури  книжкових надходжень і у пресі  у формі оглядів, презентацій, бесід.

     Всі ці заходи   попереджують правопорушення та нещасні випадки, впливають на розум та почуття, підказують шлях правильної поведінки в різних життєвих ситуаціях.

123