Презентація книги М.Черемшука «Сорочинський ярмарок»
11.04.18

В  Демівській  сільській  бібліотеці презентовано книгу М.Черемшука «Сорочинський ярмарок». В  книзі  описано українське село 18 століття.  Твір популяризує вітчизняну  культуру 18 сторіччя.  Захоплює неповторна  природа, висвітлюються  різні  ремесла, описано національний одяг українців, кухню того часу, зображено ситуації з народного життя, фольклору, висвітлені релігійні сюжети, представлено репертуар українських пісень.

  Є одне місце в чарівній Україні, де літом завжди збирається багато людей звідусіль, де ллються чистим потоком пісні, де молодь  забавляється у виставах, де ніколи не припиняються веселі ігри. Радість і віра у краще майбутнє живуть тут.Це село Великі Сорочинці на Полтавщині, куди у серпні з усіх куточків України  з’їзджаються люди на ярмарок.

  Але, щоб попасти на ярмарок, цілий рік треба було важко працювати, щоб гідно представити  на ярмарку  свій товар.

  Селяни представляли свійських тварин, солонину та городину, варили ароматні узвари, пекли  смачнючі пироги, і, звісно, берегли таємниці своїх рецептів.

 Чумаки привозили сіль, рибу, зерно, вино та ін.. Ювеліри представляли свої дорогоцінні метали. Ковалі кували, ткалі шили. Тут були гончарі,  леп карі, кравчині-майстрині.

  Біля художників оживали  цілі сюжети неповторної краси з квітами, травами, казковими героями.

  Всі з нетерпінням чекали ярмарку. Адже можна було продати товар, купити чи обміняти необхідну в господарстві річ. Але крім купівлі-продажу український  ярмарок славився на ввесь світ своїми танцями, піснями, іграми, хороводами, веселими забавами.

  І  саме на  святі головна героїня роману Устина Гаєвська, яка прибула на  ярмарок з села разом з батьком, зустрічає своє перше кохання – чумака Гната.

  Дівчина славилась своєю вродою на все село, була єдиною дочкою своїх батьків. До того ж була чуйною, доброю, слухняною та надзвичайно працьовитою. А  найбільшим захопленням її була  вишивка.

  Зустріч Устини і Гната відбулась серед прилавків із багатствами, з гучними піснями та надзвичайними танцями.

  Та на шляху до щастя стає турецький пади шок, який до ніг української красуні кидає всі скарби світу і золото та брилі анти, смарагди та самоцвіти. Могутній, красивий, багатий падишах вмовляє юну Устину вийти за нього заміж.  Турецький падишах  Ральф ні про що більш не мріє, тільки б забрати дівчину в Туреччину.

  Відкриває коханій своє серце і простий чумак Гнат.

  Кого ж вибере юна українська красуня – відповіла взаємністю турецькому падишаху і повторила долю знаменитої землячці Роксолани, чи загубилась між тисячами невільниць і стала рабинею в чужій країні? А може відповіла взаємністю бідному скромному, щирому та працьовитому чумаку Гнату? Чи схвалили вибір своєї доньки батьки?  Про це можна дізнатися прочитавши книгу.  Закінчу словами  з книги « Над землею  небеса одні, хай усім щаслива зірка сяє!»

 

  Любов Бурлака, сільський  бібліотекар села Демівка

123