Президент і журналісти – важка, але цікава розмова
06.03.18

Чергова прес-конференція Президента тримала глядачів у напрузі від перших і до останніх хвилин. Жодних заготовлених питань і максимальна щирість. Петро Порошенко здивував навіть депутатів фракції БПП, показавши майстер-клас, як спілкуватись із журналістами. Спокійно, щиро, не уникаючи жодних складних, а часом навіть сердитих та грубих питань.

Втім, на початку Президент оголосив ініціативу, яка може назавжди змінити Конституцію нашої країни – запропонував у преамбулі зафіксувати напрямок руху до НАТО і ЄС. Якщо народні депутати погодяться на такі зміни, Україна буде гарантована від різких кульбітів за нової влади. Кого б не обрали, йому вже буде нелегко повернути нас на орбіту Москви.

Для внесення таких змін у розділ 1 Конституції на початку достатньо 226 голосів. Пізніше ці зміни мають бути затверджені на референдумі. Після такої процедури скасувати їх без референдуму стане уже неможливо.

Не менш важливо було почути, що Президент не планує позачергових виборів до Верховної Ради, поки що довіряючи, що парламент справиться з тими проблемами, що потребують депутатських рішень.

Насамперед народні обранці мають визначатися у кадровій політиці: обрати нового голову НБУ; майже повністю оновити ЦВК, доукомплектувати Конституційний Суд; призначити аудиторів НАБУ; обрати нового голову Рахункової палати та омбудсмена.

Президент наполягає на необхідності замінити Е-декларування громадських активістів на звичайне декларування для громадських організацій. Водночас він звернувся до всіх з проханням переконати депутатів підтримати рішення про утворення Вищого антикорупційного суду, президентський законопроект про який був підтриманий у першому читанні.

Окремо Глава держави зупинився на зовнішній політиці, де останнім часом вдалося досягти цілого ряду успішних рішень.

Найбільш відчутний прогрес у відносинах з США, де надали Україні довгоочікувану сучасну зброю, зокрема протитанкові ракети «Джавелін». Треба відзначити, що президент Дональд Трамп виявився більш дієвим в українських питаннях, ніж його попередник Барак Обама.

Петро Порошенко натякнув, що поки хтось робить селфі з іноземними послами, він займається важкими переговорами. Таким чином у властивій йому дипломатичній манері він пригадав сумновідомий знімок Юлії Тимошенко з послом Росії в Німеччині, з яким вона приязно поспілкувалась у кулуарах Мюнхенської конференції.

За словами Петра Порошенка, українські дипломати активно працюють над продовженням санкцій проти Росії і ще жодного разу це не відбувалося автоматично. Незважаючи на шалений опір Москви, кожні півроку санкції продовжуються у ЄС і посилюються в США.

«Ціна агресії зростає завдяки зміцненню Збройних Сил України і продовженню політики санкцій проти Москви», - заявив Президент, - «Це, звичайно, зменшує ризик повномасштабного вторгнення росіян по всіх азимутах, але аж ніяк не зводить його до нуля. Тому наша армія має забезпечити безпеку по всій лінії державного кордону. Посилення її бойової спроможності залишиться моїм головним пріоритетом як Верховного головнокомандувача та Президента».

Втім, журналістів на прес-конференції Головнокомандувача вперше не зацікавили ні Збройні сили, ні питання закінчення війни. Ніхто не запитав навіть про нові українські розробки крилатих ракет, що були успішно випробувані напередодні.

Після початку запитань склалося враження, що більшість журналістів перейшли у розряд блогерів жовтих сайтів, бо їхній інтерес звівся до новорічної відпустки сім’ї Порошенків, долі Саакашвілі та рейтингів на президентських виборах, що відбудуться більше ніж через рік.

Проте, якщо така вибірковість і здивувала Петра Порошенка, то він не виказав цього нічим, спокійно давши відповідь на всі питання, які прозвучали.

Відпустку він оплатив зі своєї особистої картки, не витрачаючи на неї коштів з державного бюджету. Гроші, якими він скористався, лежали в українському банку і з них були сплачені всі податки, що буде відбито у декларації. Кордон він перетинав під власним іменем. А що повідомили про це після кількаденної відпустки, а не до неї, то цього вимагав режим охорони.

Саакашвілі був депортований законно – в іншому разі в ЄС би його не прийняли і Польща б його повернула. Президент признався, що також на початку був зачарований Саакашвілі, створивши йому виключно сприятливі умови для роботи на Одещині. На жаль, екс-президенту Грузії показати результат в Україні не вдалося, а згодом міграційна служба знайшла порушення під час отримання громадянства, з чого і почалася ціла низка прикрих для нього подій.

Рейтингами наразі Петро Порошенко не цікавиться – не до рейтингів, коли стільки роботи. Взагалі, на його думку, рейтингами може керуватись хіба що популіст.

Окремо журналістів цікавили результати політики деолігархізації. У запитанні одна із кореспондентів переказала побрехеньку про міфічну угоду з Дмитром Фірташем, на що отримала резонне запитання від Президента: які преференції отримав вказаний олігарх від України? Як відомо, Фірташ вже кілька років у Австрії очікує рішення про екстрадицію у США, де його звинувачують у корупції.

Не отримав жодних переваг, а навпаки - обмеження, й Ігор Коломойський. Втративши вплив на цілий ряд державних підприємств, він перебуває за кордоном, а його власність арештована по цілому світу за позовом від державного банку з України, який розглядає Лондонський суд.

Олігарх Рінат Ахметов втратив Укртелеком, який приватизував в останній рік перебування Януковича при владі. А олігарх-утікач Сергій Курченко більше не володіє Одеським нафтопереробним заводом, який повернуто до державної власності.

Загалом прес-конференція показала, що Петро Порошенко має чітке бачення майбутнього, впевнений у собі, готовий до боротьби і не ховається від гострих питань.


Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації 

123