Президент на острові Хортиця: День захисника України -свято всіх

Президент на острові Хортиця: День захисника України – свято всіх, хто тілом, серцем і душею відчув свою причетність до захисту Вітчизни

У День захисника України Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії складання урочистої «Клятви військового ліцеїста» Київського ліцею імені Івана Богуна та Запорізького обласного ліцею з посиленою військово-технічною підготовкою «Захисник». Заходи відбулися на легендарному острові Хортиця у Запоріжжі.
Під час виступу перед ліцеїстами та їх батьками Глава держави наголосив на важливості історичного зв’язку між усіма поколіннями українців, які в різні часи боролися за незалежність і свободу нашої країни та нагадав слова Гетьмана Богдана Хмельницького: «Ми є народ волелюбний, завжди готовий умерти до єдиного за свою волю».
Президент нагадав присутнім історію князя Святослава, чий меч кілька років тому було знайдено у Дніпрі біля цього острову. «Це – одна із найцінніших наших історичних реліквій. Її поклали тут, щоби ви, українські юнаки, – київські та запорізькі ліцеїсти, які щойно склали урочисту клятву, – відчули: країна, яку ви в майбутньому будете захищати, має понад тисячолітнє коріння. І джерела її військової слави теж беруть початок у глибокій давнині», – сказав Глава держави.
Президент наголосив на тому, що державна церемонія з нагоди Дня захисника України не випадково відбувається саме на Хортиці, на місці, де зародилася Запорізька Січ, у день Покрова, одного із найголовніших свят козаків. «Відтоді не одне покоління захисників Вітчизни, борців за незалежність та свободу, відзначало 14 жовтня як день козацької слави та власної звитяги», – відзначив Петро Порошенко.
Говорячи про сучасних захисників держави, Глава держави повідомив, що понад 93 тисячі українських воїнів були безпосередніми учасниками бойових дій, майже 108 тисяч брали або беруть участь в АТО, 210 тисяч людей прийшли до армії за шість хвиль мобілізації, із них кожен шостий – пішов добровольцем. При цьому Глава держави наголосив, що «нинішнє перемир’я нікого не повинно вводити в оману», та повідомив, що зараз Збройні Сили України складають 250 тисяч військовослужбовців.
Президент також зазначив, що 14 жовтня – не лише свято тих, хто в погонах. «Це свято всіх, хто любить Україну. Свято тих, хто тілом, серцем і душею відчув свою відповідальність і причетність до захисту Батьківщини від російських загарбників та промосковських найманців. Важлива історична деталь: всі імперії, які намагалися напасти, проковтнути та перетравити Україну, впали. А Україна була, Україна є і Україна буде!», – заявив Петро Порошенко.
Президент зауважив, що реформування армії триває, збільшено військовий бюджет, йде постійне оновлення та модернізація військової техніки та озброєння, збільшуються витрати на фінансове забезпечення військовослужбовців, розширюється контрактна складову та поступово зменшуються потреби в мобілізації. Глава держави також повідомив, що буде збережено призов на строкову службу, але пообіцяв, що молоді призовники не служитимуть в АТО.
У своєму виступі Президент звернувся до ліцеїстів: «Щойно ви дали урочисту клятву на вірність Батьківщині. Вірю, що ви зростете і станете доблесними офіцерами, гідною заміною теперішніх захисників незалежної України. Станете гордістю ваших батьків та рідних, кожного громадянина нашої держави. Будьте гідними військової звитяги наших пращурів, від воїнів Давньої Русі–України, від козаків Запорізької Січі, тут на Хортиці, і до героїв АТО на Сході. Гідними всіх тих, хто в усі часи боровся і віддавав своє життя за нашу Батьківщину, за Україну. Слава Україні!»
Загалом у церемонії взяли участь 400 ліцеїстів Київського військового ліцею ім.І.Богуна та Запорізького ліцею «Захисник».