Президент : Обстріл Краматорська - ще один доказ хзастосування важкого

 

Президент: Обстріл Краматорська - ще один доказ застосування важкого озброєння проти мирного населення

Президент України в терміновому порядку відвідав місто Краматорськ Донецької області, яке 10 лютого обстріляли бойовики та ознайомився із ситуацією на місці. Глава держави оглянув місце трагедії та відвідав поранених внаслідок ракетного обстрілу.
Під час огляду зруйнованого будинку в центрі міста, в який влучив снаряд системи «Смерч», внаслідок чого постраждали чотири родини, Президенту були представлені залишки ракет та наслідки їх руйнівної дії.
«Це докази застосування касетних боєприпасів проти цивільного населення міста Краматорськ, в самому його центрі. У мене в руках елемент касетного боєприпасу «Смерч», який має радіус застосування до 90 км. Нелюди використовують проти цивільного населення касетні боєприпаси. Ці докази будуть використані, в тому числі й мною, в Мінську і в Раді Європейського Союзу», - наголосив Президент.
Глава держави зауважив, що очевидним є той факт, що на сьогоднішній день Україна знаходиться під атакою найпотужнішої зброї, причому «інформація, яка міститься на цьому заряді, переконливо доводить, що це заряд російського виробництва і російського застосування».
«Це злочин проти людяності, коли мирні люди гинуть в своїх домівках, на вулицях, там, де немає військових, в 50 кілометрах від лінії фронту від російської зброї. Це абсолютно неприйнятно», - сказав Петро Порошенко.
Під час відвідування міської лікарні, в який знаходяться постраждалі, Президент обійшов палати і поспілкувався з пораненим, підтримав їх і доручив Главі Донецької ОДА надати допомогу всім постраждалим від обстрілу, в першу чергу - пораненим. "Забезпечте людей всім необхідним - ліками, необхідною медичною допомогою", - сказав він, звертаючись до голови ОДА Олександра Кіхтенка.
«Тут в палаті лежить маленький хлопчик 3 років. Йому чудові лікарі врятували життя і врятували руку, яка була майже відірвана. А його мама загинула, прикривши його своїм тілом. Хлопчику лише три роки і він про це ще не знає…», - повідомив Президент.
Президент Петро Порошенко також оглянув кілька житлових будинків, які буди зруйновані під час артилерійської атаки. Після цього Президент провів оперативну нараду щодо ситуації у зоні АТО та подій у Краматорську.
«Ми вимагаємо миру без будь-яких умов. Ми вимагаємо зупинити вогонь, вивести іноземні війська, закрити кордон. Їм немає, що тут робити. У нас немає ніякого конфлікту. Ми знайдемо компроміс всередині країни. Ми маємо захистити мир, захистити спокій міста Краматорськ, маємо захистити Україну. І саме тому я їду до Мінську, щоб негайно, безумовно, без будь-яких умов припинити вогонь і почати політичний діалог. Ми самі розберемось», - наголосив Глава держави.
Під час робочої поїздки Петра Порошенка супроводжував відомий французький громадський діяч, режисер, письменник і філософ Бернар-Анрі Леві, який був шокований побаченим у Краматорську. Він відзначив мужність Президента, який "у цей жахливий, тяжкий момент - разом зі своїм народом". Громадський діяч також зазначив, що закликає світову спільноту відкрити очі на жахливі злочини терористів на Сході України.
За останніми даними, в наслідок артилерійського обстрілу Краматорська, зокрема житлових кварталів та головного штабу АТО, загалом постраждало 64 особи (29 військових та 35 цивільних). З них 16 людей загинуло. Серед тих, хто залишився живим, 10 - важкопоранені. За даними СБУ, кількість пошкоджених обстрілами будинків сягає 41.