Про актуальні питання діяльності говорили на онлайн-семінарі
17.04.19

Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування провела черговий онлайн-семінар «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування». На заході були присутні перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник керівника виконавчого апарату обласної Ради Інна Кухарчук, керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, а також представники профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації.  

В роботі семінару взяли участь голова Чечельницької районної ради Сергій П'яніщук,заступник голови районної ради Наталія Крук, перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук, заступник голови райдержадміністрації Ольга Беседа, керівник апарату Ольга Тимофієва, сільські голови.

– Під час сьогоднішньої зустрічі будемо обговорювати питання, що стосуються освіти, медицини, електричної енергії, а також благоустрою, це все те що здійснюється вами на місцях, – зазначив Андрій Гижко.

Андрій Петрович зосередив увагу на досягнутих результатах в ході проведених реформ.

– Питання реформ не всім подобається, адже це завжди щось незвичне та нове. Завжди будь-яку реформу сприймають вороже, бо не розуміють до чого вона може привести, – сказав він. – Потім, коли починають розуміти та детально аналізують, то бачать в цьому плюси. Хочеться, аби реформу не сприймали критично, а щоб бачили в ній  зміни на краще. Але, якщо сьогодні вийти на вулицю і запитати будь-якого мешканця населеного пункту чи все влаштовує у освіті чи медицині, то відповіді будуть очевидними: «Не влаштовує, треба щось змінювати». Завдяки реформі у медичній галузі, сьогодні ми маємо приклади коли проводяться міжнародні тендери на закупівлі серйозного та необхідного медичного обладнання, а також ліків. У масштабах держави у минулому році завдяки таким закупівлям ми маємо економію майже 1 млрд грн. Цього року за рахунок міжнародних тендерів, які проводяться на закупівлю протезів, хіміотерапії економія становить близько 300 млн грн. Тому бачимо, що впровадження реформ веде за собою покращення ситуації в забезпеченні ліками та якістю надання послуг.

Окрім цього Андрій Гижко зазначив, що рівень заробітної плати у лікарів первинної ланки надзвичайно зріс та за останньою інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації переважна більшість лікарів у сільській місцевості отримують 16 тис. 500 грн й більше.

Також Андрій Петрович звернув увагу і на освітню галузь.

– В галузі освіти теж відчутні зміни. Цьогоріч освітню субвенцію ми отримали раніше та вже розприділили ці кошти, раніше ми їх отримували влітку, – сказав перший заступник голови облдержадміністрації.  – Тобто тепер робота за вами й залежить від роботи кожного із вас на місцях. Потрібно вчасно провести тендерні закупівлі на придбання меблів, дидактичного матеріалу, навчальних посібників, а також очікуємо додатково Постанову Кабінету Міністрів щодо шкільних автобусів.

Говорили також і про необхідність створення опорних шкіл та впровадження нової української школи.

В ході семінару заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник  поінформував про впровадження в області ринку електроенергії.

Про створення освітніх округів та опорних закладів освіти з метою покращення умов для здобуття повної загальної середньої освіти розповів головний спеціаліст відділу загальної середньої та дошкільної освіти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олександр Лемещенко.

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню – обласний спеціаліст сімейної медицини Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Алла Гайдаш про стан надання первинної медичної допомоги жителям сільським населених пунктів.

Начальник відділу виробництва продукції тваринництва та харчової промисловості Ірина Гальчинська та начальник відділу бухгалтерського обліку, звітності та фінансового забезпечення Депаратменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Віталій Павлишен розповіли про виплати дотацій за молодняк великої рогатої худоби, який утримується в господарствах населення у 2019 році.
Джерело: https://vinrada.gov.ua/pro-aktualni-pitannya-diyalnosti-organiv-miscevogo-samovryaduvannya-govorili-na-onlajnseminari.htm

123