Про недопущення розповсюдження збудника АЧС на території району
21.02.20

20 лютого під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Віталія Савчука відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чечельницькій райдержадміністрації з питань посилення заходів профілактики щодо захворювання свиней на африканську чуму у Чечельницькому районі.

На початку засідання заступника  начальника  відділу  безпечності  харчових продуктів  та ветеринарної медицини Анатолій Бурбело ознайомив присутніх із фактом захворювання свиней на африканську чуму свиней (далі-АЧС) в ТОВ «Агро-Астра» с.Короваївка, Немирівського району, Вінницької області.

З метою недопущення розповсюдження збудника АЧС на території Чечельницького району, вирішено взяти  до  відома  інформацію Бурбело А.В. – заступника  начальника  відділу  безпечності  харчових продуктів  та ветеринарної медицини про випадок захворювання свиней на африканську чуму свиней. Крім того, прийнято рішення:

 1.Затвердити план проведення позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю(нагляду) щодо суб`єктів господарювання, діяльність яких пов`язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією свиней на       предмет дотримання вимог біобезпеки з метою недопущення поширення збудника АЧС на території району.

 2.Забезпечити контроль за дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней та продукції з них, ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо «закритого» режиму роботи, в разі неможливості виконання, припиняти їх діяльність відповідно до діючого законодавства.

 3.Забезпечити контроль за клінічним станом свинопоголів`я у свиногосподарств незалежно від форм власності з обов`язковим проведенням перевірок.

 4.Посилити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням живих свиней та продукції свинарства. Погоджувати переміщення живих свиней з Бершадським міжрайонним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 5.Посилити ветеринарно-санітарний контроль за роботою продовольчих ринків і ринків на яких здійснюється торгівля живими тваринами, а також за забоєм тварин, у т.ч. подвірним.

 6.Провести роз`яснювальну роботу  серед суб`єктів господарювання , які займаються розведенням та утриманням свиней та власників особистих селянських господарств щодо необхідності страхування тварин на випадок загибелі, знищення, вимушеного забою від хвороб, стихійних лих та нещасних випадків.

 7.Зобов`язати користувачів мисливських угідь усіх форм власності дотримуватись вимог біобезпеки під час полювання та/або під час проведення будь-яких інших заходів, пов`язаних з відстрілом та вилученням диких тварин(або виявлення їх решток) із природного середовища.

 8.Дозволяти використання туш впольованих диких кабанів, лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень на АЧС.

 9.З метою не допущення міграції диких кабанів зобов’язати користувачів мисливських угідь забезпечити проведення заходів з їх підгодівлі протягом усього року.

10.Посилити контроль за утилізацією відходів,отриманих під час розробки впольованих тварин,а також знищенням виявлених решток загиблих диких кабанів.

11.Клопотати перед департаментом фінансів Вінницької облдержадміністрації про виділення коштів Чечельницькій районній державній лікарні ветеринарної медицини,які будуть витраченні на заходи ліквідації осередку захворювання та недопущення розповсюдження хвороби.

12.Продовжити роз’яснювальну роботу серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств,діяльність яких пов’язана з обігом,утриманням,забоєм та переробкою свиней.

13.Попередити посадових осіб,під розписку,про персональну відповідальність за невиконання рішень Комісій та/або перешкоджання в організації та проведенні робіт із здійсненням заходів щодо регулювання чисельності тварин,що переносять особливо небезпечні хвороби,та відстрілу з метою проведення моніторингових досліджень на інфекційні хвороби тварин.

123