Про підсумки економічного і соціального розвитку області за 2017 рік
22.12.17

21 грудня під головуванням директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимира Мережка відбулась нарада щодо підсумків економічного та соціального розвитку області за 2017 рік та визначення основних завдань на 2018 рік. Участь у нараді взяли керівники управлінь (відділів) економічного розвитку райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення, а також керівники управлінь та відділів Департаменту.

Володимир Мережко поінформував присутніх про рішення чергової 27 сесії обласної Ради 7 скликання про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2018 рік та Стратегію розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області до 2020 року.

«Цей рік був непростим, проте ми маємо ряд суттєвих здобутків. Важливо підкреслити, що на сьогодні Вінниччина – єдина область в Україні, де одночасно впроваджується 4 потужних інвестиційних проекти. Серед них: введення в експлуатацію заводу з виробництва холодильного обладнання для напоїв «Українською пивною компанією» (UBCGroup); продовження реалізації спільного проекту ДП «Електричні системи» та компанії Delphi з виробництва комплектуючих виробів до автомобілів «Mercedes»; введення в дію японською компанією «Fujikura» заводу із випуску кабельної продукції для автомобілів; а також впровадження проекту з розміщення виробничих потужностей компанією «Sumitomo». Це говорить про довіру з боку інвестора та про те, що Вінниччина розвивається. Наступний рік стане переломним, оскільки створення близько 6000 нових робочих місць зведе рівень безробіття в області нанівець. Конкуренція на ринку праці суттєво зросте, в результаті чого збільшиться й середня заробітна плата», - зазначив Володимир Мережко.

Крім того, очільник Департаменту торкнувся теми освоєння коштів Державного фонду регіонального розвитку, а саме успішної реалізації 43 проектів на суму 173 млн. грн. Передбачається, що наступного року ця сума буде збільшена до 178 млн. грн, а тому проектно-кошторисна документація повинна бути якісною, відповідати усім вимогам та мати соціальне значення.

Також, посадовець наголосив на швидкому освоєнні коштів екологічного фонду обласного бюджету та ефективному витрачанні бюджетних коштів і стимулюванні регіональних виробників до участі в системі державних закупівель Prozzoro.

Заступник директора Департаменту Надія Насіковська поінформувала учасників наради щодо реалізації затвердженої Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області до 2020 року, підкресливши, що вперше в основу Стратегії МСП покладено принципи Акту з питань малого бізнесу для Європи (SmallBusinessActforEurope). Крім того, за ініціативи обласної державної адміністрації участь у розробці Стратегії МСП взяли фахівці Програми Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Лідерство в економічному врядуванні».

У своєму виступі заступник директора Департаменту Вєга Кулявець розповіла присутнім про реалізацію Програми розвитку туризму у Вінницькій області на 2017-2020 роки та підготовку до проведення щорічного конкурсу серед підприємств харчової промисловості «Краща торгова марка Поділля 2018».

Окреслюючи плани роботи, Володимир Мережко наголосив на якісній розробці Карт пріоритетів Департаменту, районних державних адміністрацій  та міст обласного значення на 2018 рік, а також звернув увагу присутніх на вдале завершення поточного року згідно економічних показників області.

 

Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації
 www.vin.gov.ua

123