Про пожежі в лісі
04.04.17

     Наступила тепла пора. У цей період громадяни намагаються провести свої вихідні на природі: у лісі чи у лузі, біля річки. Основним ритуалом такого відпочинку є розведення вогню.

Найбільш поширені лісові пожежі приносять колосальні збитки і часом призводять до людських жертв. Лісові пожежі при сухій погоді і наявності вітру охоплюють значні простори. У 90-97 випадках зі 100 винуватцями лиха виявляються люди.  

Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену в лісі продукцію, будівлі та споруди. Ослаблені пожежами насадження стають вогнищами шкідливих захворювань, що призводить до загибелі не тільки уражених вогнем, а й сусідніх з ними посадок. В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші корисні властивості лісу, знищується цінна фауна, порушується планове ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів. До 80% пожеж виникає через порушення населенням заходів пожежної безпеки при поводженні з вогнем в місцях праці та відпочинку.

Всі пожежі в лісі починаються через внаслідокзовнішньої причини, так як джерела вогню серед дерев немає. Часто випадкова блискавка підпалює ліс, але набагато частіше - людина.

Найтиповішими причинами виникнення лісової пожежі є:

• викинуті палаючий сірник, недопалок;

• тліючий або палаючий пиж після пострілу мисливця;

• багаття, розведеніу місцях з підсохлою травою, на лісосіці з порубковимизалишками;

• підпал трави на лісових галявинах, прогалинах або стерні на полі біля лісу;

• сфокусовані осколками скла сонячні промені;

• господарські роботи ( спалювання сміття, будівництво доріг і т.д.).

 Звичайно працівники ДП «Чечельницьке лісове господарство» проводить велику роботу для попередження подібних  випадків. Так для боротьби з лісовими пожежами у 2017 році підприємством заплановані слідуючі заходи:

-         Створення мінералізованих смуг;

-         Мін смуги пройдені доглядом;

-         Ремонт та утримання лісогосподарських та протипожежних доріг;

-         Ведення благоустрою місць відпочинку та догляд за існуючими;

-         Ліквідація  сміттєзвалищ.

     Уже на сьогоднішній день роботи розпочались і ведуться належним чином.

      Також працівниками лісгоспу постійно проводяться рейди по виявленню лісопорушників, попередженню та недопущенню пожеж.

       Пам'ятайте, що згідно статті 77 Кодексу «Про адміністративні правопо-рушення» порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накла-дання штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

      Щоб уникнути біди, запобігти виникненню пожеж в лісових масивах ДП «Чечельницьке лісове господарство»  звертається з проханням до всіх жите-лів і гостей району з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку в лісі.

       Пам'ятайте: розводити багаття можна тільки у безвітряну погоду і лише у визначених місцях; не слід залишати багаття без нагляду; не можна поки-дати місце відпочинку, не переконавшись, що вогонь погашений. Лише дот-римання вимог пожежної безпеки збереже лісові масиви від вогню.

       У разі виявлення лісової пожежі просимо негайно телефонувати за номерами: 2-14-46, 097-391-31-90.

                                                                     

                                                             

123