Про закордонний паспорт для дітей
02.04.18

З 1 квітня за межі України не зможуть виїхати діти віком до 16 років, у яких досі немає власного паспорта для виїзду за кордон. Правило стосується і тих сімей, де дитина вписана в закордонний паспорт когось із батьків або ж має так званий проїзний документ дитини.

Ще три роки тому, з квітня 2015 року, Міграційна служба України припинила випускати "проїзний документ дитини", а також вносити дані дітей у закордонні паспорти батьків. Але документи, оформлені раніше, залишалися дійсними - лише до 1 квітня 2018 року.

Відтепер, починаючи з народження, дітям необхідно оформляти окремий закордонний паспорт. Водночас діти віком до 12 років під час його оформлення не здають відбитки пальців, а після 12 років ця процедура відбувається тільки з дозволу батьків або законних представників дитини.

Діти, яким виповнилося 14 років, зможуть оформити біометричний закордонний паспорт тільки за наявності паспорта громадянина України у формі ID-картки. Вони здають відбитки пальців і ставлять свій підпис у паспорті.

Після 16 років діти можуть подавати документи самостійно, без участі батьків.

Дітям до 16 років біометричний закордонний паспорт оформлюється терміном на 4 роки, після 16 - терміном на 10 років з моменту видачі.

123