Про закриття Ольгопільської автостанції
31.05.17

На адресу Чечельницької райдержадміністрації надійшов лист від голови правління приватного акціонерного товариства «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» про те, що у зв’язку із збитковістю та фінансовою неспроможністю утримання Ольгопільської автостанції, прийнято рішення про її закриття з 15 червня 2017 року.

Чечельницька райдержадміністрація спільно з Ольгопільською сільською радою з метою недопущення зростання соціальної напруги населення направили правлінню ПрАТ «ВОПАС 10599» клопотання щодо вирішення питання доцільності закриття Ольгопільської автостанції та відтермінувати прийняте рішення.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання громад» та розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 жовтня2015 року № 1076 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2015 року № 345-р), затверджено Перспективний план формування територій громад Вінницької області, згідно якого одним із адміністративних центрів територіальної громади Чечельницького району визначено Ольгопільську об’єднану територіальну громаду з центром в селі Ольгопіль, до складу якої будуть входити п’ять населених пунктів із населенням близько 7 тисяч осіб.

Тобто, в умовах нарощення децентралізації влади та розширення повноважень органів місцевого самоврядування право стосовно виділення коштів на співфінансування та утримання установ та організацій надано місцевим органам виконавчої влади. В нашому випадку дані повноваження будуть надані  територіальній громаді села Ольгопіль.

Крім того, через Ольгопільську автостанцію проходять міжобласні автобусні маршрути на місто Одесу та місто Київ.

У відповідь на лист Чечельницької райдержадміністрації щодо вирішення питання доцільності закриття Ольгопільської автостанції, ПрАТ «ВОПАС 10599» повідомляє, що з року в рік автостанція не перекриває свої витрати і являється збитковою. В зв’язку з постійною збитковістю автостанції, 04 квітня 2017 року правління прийняло рішення щодо її закриття через фінансову неспроможність її утримання.

Для підтримки в належному стані будівлі Ольгопільської автостанції приміщення буде здано в оренду. Територія автостанції і надалі буде облаштована місцями для сидіння пасажирів з метою очікування поїздки та навісом для захисту пасажирів від опадів. На автостанції буде наявна інформація щодо відправлення автобусів, так як автобусна зупинка не виведена з розкладу руху.

Відповідно до п.115 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, водії автобусів мають право здійснювати продаж квитків, в тому числі і пільгових, в разі відсутності в населеному пункті автостанції та зобов’язані видавати квитки пасажирам. Вартість квитка у водія менша ніж у касі автостанції на суму станційного збору (10%).

Таким чином, права пасажирів не будуть порушені, в тому числі і пасажирів пільгових категорій.

 Сектор містобудування та архітектури

Чечельницької райдержадміністрації

123