Проблеми є, але також є і досягнення
28.03.18

20 березня збори громадян відбулися у Любомирці.

Сільський голова с. Любомирка Леонід Дзиговський звітував перед громадою про свою діяльність за звітний період.

Насамперед, розпочинаючи звіт, Леонід Олександрович підкреслив: «В нинішніх умовах розвиток місцевого самоврядування нерозривно пов'язаний з необхідністю створення і зміцнення фінансово-економічної бази громади. Найбільшим ресурсом громади є її жителі, а нормами стають злагода, націленість на досягнення спільних стратегічних зрушень, вміння ефективно користуватися власними ресурсами».

Продовжуючи виступ, Леонід Олександрович зокрема зазначив, що на сьогодні у селі проживає 600 громадян. Майже все працездатне населення зайняте веденням особистого підсобного господарства. В селі працює 249 підсобних господарств, де утримується 205 голів ВРХ,  з них 156 корів.  147 свиней, 42 коней, 32 кіз. Для випасу худоби використовуються пасовища.

На території села працюють та успішно розвиваються 4 приватних торгових точки. Орендує землі ТОВ «Стратіївський Агроресурс».

За 2017 рік бюджет сільської ради виконано на 115,5%. Завдяки роботі агроформування громадяни отримують орендну плату, наповнюється бюджет.

У 2017 році 156 громадянам (з 167, хто подав заявки)  було призначено субсидії.

На території села функціонують такі заклади, як: будинок культури, бібліотека, навчально-виховний комплекс, ФАП.

На сьогодні в сільському будинку культури є все необхідне для розвитку культури та художньої самодіяльності.

Медичну допомогу населення отримує у ФАПі, де працює 3 медпрацівника,  зав. ФАПом Віктор Бенера. По вівторках здійснюється виїзний прийом лікарів, проводиться прийом та огляд пацієнтів. Щорічно організовується заготівля картоплі від населення села для харчування хворих у лікарні, медичні огляди для малозахищених верств населення. У минулому році було виділено у вигляді субвенції 19 тис. грн. для потреб ФАПу та 16 тис грн. для придбання електрокардіографа. 

У Любомирському навчально-виховному комплексі сьогодні навчається 47 учнів, дошкільну установу відвідує 16 дітей. Минулого року з сільського бюджету було виділено 57 тис. 800 грн. для харчування учнів. Цього року в лютому спрямовано 32 тис. 500 грн. для повноцінного харчування учнів у ІІ семестрі.

Одним із найважливіших питань для села є благоустрій. Разом з тим, голова відзначив, що санітарний стан села бажає бути кращим. Також Леонід Олександрович звернув увагу на стихійні сміттєзвалища та попросив жителів села знищувати їх і надалі не утворювати, адже дбати про чистоту потрібно разом.

Особлива увага у минулому році приділялася освітленню вулиці.

Було виконано ремонтні роботи громадських та пам’ятних місць.

На поточний ремонт сільських доріг спрямовано 57291грн із сільського бюджету. Для ремонту в сільському будинку культури виділено 143721 грн, для ремонтів сходів та бордюрів біля сільської ради – 101688 грн.

Щодо соціального захисту населення, голова зокрема зазначив, що з сільського бюджету було виділено 8 тис. грн інвалідам війни та учасникам бойових дій, учаснику АТО,  і 5 тис. грн – на придбання двох велосипедів для соціальних робітників по обслуговуванню одиноких пристарілих громадян.

На закінчення звіту Леонід Олександрович подякував усім керівникам організацій, установ району, села, директору СТОВ «Стратіївський Агроресурс» Борису Чернезі, жителям села, які співпрацюють з сільською радою і допомагають у роботі.

Виступив перед громадянами також начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк з інформацією щодо надання соціальних послуг.

Головний лікар КЗ «Чечельницький РЦ ПМСД» Віктор Коваль детально розповів про медичну реформу, укладання договорів з лікарями, надав роз’яснення щодо виїздів лікарів та інше.

Дільничний інспектор Сергій Пастух, звітуючи про стан публічної безпеки та боротьби зі злочинністю на території Любомирки, зокрема зауважив, що  незважаючи на здійснення ряду оперативно-профілактичних заходів, оперативна та криміногенна обстановка на території району та села залишається напруженою. Також Сергій Віталійович попередив громадян про різного роду  шахрайські дії і закликав бути обачними й не піддаватися на хитрощі шахраїв.  

До слова був запрошений Віктор Бенера, якого громада обрала депутатом районної ради.

Голова районної ради Сергій П`яніщук  у виступі зупинився на результатах роботи районної ради у 2017 році, на темі реформування  системи місцевого самоврядування.

Голова райдержадміністрації Сергій Пустовий детально розповів про децентралізацію, про медичну та освітню реформи. Також, відповідаючи на запитання, пояснив, як можна вирішити ті чи інші місцеві проблеми та запевнив, що всі зауваження, звернення, пропозиції взято до уваги.

Присутні на зібранні озвучували чимало запитань і зауважень. Зокрема, здебільшого піднімали питання стосовно якості доріг, розчищення посадок біля села, вирубка дерев, затоплення городів, відсутність робочих місць у селі та інші. В ході обговорень і сперечань дійшли висновку, що працювати у селі є над чим. Проте багато місцевих проблем можливо і потрібно вирішувати. Можливості для цього є. Головне –  ініціатива всієї громади.

  

 

123