Процедура безкоштовного отримання земельної ділянки
31.01.18

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

 - для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

- для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Земельний кодекс України передбачає, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

Щоб безоплатно отримати земельну ділянку, громадянину України необхідно:

Звернутисядо органу, уповноваженого здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність.

Таким органом щодо земель комунальної власності є відповідна сільська, селищна, міська рада, щодо земель державної власності є Головні управління Держгеокадастру, а також - райдержадміністрація.

До клопотання особа повинна додати:

- викопіювання з кадастрової карти (плану) - його можна замовити в районному управлінні земельних ресурсів, або інші графічні матеріали, на яких слід відзначити бажане місце розташування земельної ділянки;

- копію документа, що посвідчує особу.

За результатами розгляду Вашого звернення, уповноважений орган повинен прийняти рішення про надання Вам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати відмову у його наданні.

Рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідним органом влади має бути прийнято в місячний термін.

Рішення про відмову у наданні Вам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки має бути мотивовано. Підставами відмови відповідно до статті 118 Земельного кодексу України можуть бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно - територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів.

Після чого необхідно замовити в землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки про що укласти відповідний договір.

Землевпорядна організація повинна виконати геодезичні роботи і розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в строки, встановлені договором. Межі земельної ділянки, при необхідності, повинні бути закріплені межовими знаками встановленого зразка. Проект землеустрою повинен бути складений у паперовій формі та у формі електронного документа.

Вимагайте від землевпорядної організації надання Вам примірника виготовленої землевпорядної документації в паперовій формі. У випадку виникнення спору щодо меж земельної ділянки в суді, вона буде служити доказом.

Важливо знати, що виконавцем робіт у вибраній Вами землевпорядній організації може бути тільки та особа, яка має сертифікат інженера-землевпорядника.

Після виготовлення проекту із землеустрою, щодо відведення земельної ділянки громадянинповинен подати до органу, уповноваженого розпоряджатися земельною ділянкою (сільської, селищної, міської ради, органу Держгеокадастру тощо), заяву про затвердження проекту із землеустрою.

До заяви Ви повинні додати:

-   екземпляр погодженого проекту або його копію;

-   Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Орган, уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою, повинен прийняти рішення про затвердження проекту та безоплатну передачу земельної ділянки Вам у власність.

Після отримання рішення про затвердження проекту із землеустрою та передачу земельної ділянки у власність ви повинні звернутися до державного реєстратора із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та отримати Витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно, який є правовстановлюючим документом.

123