Профілактичні заходи проти грипу та ГРВІ
31.10.17

Грип вважається одним з найнебезпечніших вірусів. З плином часу штами грипу модифікуються. Різні штами схрещуються між собою, породжуючи нові різновиди і зводячи нанівець придбаний раніше імунітет. Грип залишається неконтрольованою або малокерованою інфекцією. Збудники грипу та інших ГРВІ малостійкі до дії світлових і ультрафіолетових променів, дезінфікуючих речовин, підвищеної температури.

Сьогодні грип та ГРВІ реєструються на всіх континентах. Особливістю цих інфекцій є швидке поширення серед населення. Під час епідемічних спалахів хворіє до 50–60% населення ураженого регіону. Показник смертності від неускладненого грипу становить 0,01–0,2%, але він різко збільшується, особливо у разі виникнення грипу в літніх і ослаблених людей, або у тих, хто має хронічні захворювання серця, легень, у малолітніх дітей. Із групи всіх ГРВІ особливе значення має захворюваність на грип. 

Основне джерело грипу - хвора людина, яка заразна протягом усього періоду хвороби (5–7 днів), механізм передачі інфекції - краплинний. 

Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, суглобах, м'язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі - загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. 

Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб. Здебільшого на другу добу хвороби з'являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м'якшає, з'являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки. Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень. 

Існують два основних, найважливіших правила профілактики грипу та ГРВІ у дітей та дорослих. 

По-перше, намагаємося знизити частоту контактів з вірусами. Уникаємо людних місць, стежимо за свіжістю повітря і його чистотою і безпекою. Вірусні частинки годинами зберігають свою активність в сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому і рухомому. Оптимальні параметри повітря в приміщенні - температура близько 20 ° С, вологість 50-70%. Обов`язкове часте й інтенсивне наскрізне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалювання сушить повітря. Мийте підлогу, включайте зволожувачі повітря. 

По-друге, підвищуємо імунітет. Дбаємо про слизові (якщо слизові оболонки пересихають - робота місцевого імунітету порушується, віруси, відповідно, з легкістю долають захисний бар`єр ослабленого місцевого імунітету, і людина захворює при контакті з вірусом з багато разів більшою мірою вірогідності), робимо щеплення і запитуємо лікаря про додаткові заходи.

Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, фахівці відзначають наступні методи: 

- повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді; 

- загартовування, фізичне виховання, рефлексопрофілактика; 

- вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо-імуномодулюючих препаратів.    
         
Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема: 

- часто мити руки з милом (хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки, хворий хапає все навколо, ви торкаєтеся цього всього рукою); 

- прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чханні; 

- зволожуйте слизові носа - капайте, пшикайте, особливо тоді, коли з дому (з сухого приміщення) ви йдете туди, де багато людей, якщо ви сидите в коридорі поліклініки. Сольовим розчином регулярно полощіть рот. Для тієї ж мети можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи тощо.

Запам`ятайте найголовніше: тактика ваших дій абсолютно не залежить від того, як називається вірус. Чи це грип сезонний, свинячий, слонячий, пандемічний, чи це взагалі не грип - це не важливо. Важливо лише те, що це вірус, що він передається повітряно-крапельним шляхом і що він вражає органи дихання. 
Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно! При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

123