Програма "Доступне житло" робить придбання житла доступним
16.01.18

Програма забезпечення доступним житлом продовжує викликати значний інтерес українців. Нагадаємо, з 28 листопада 2017 р. регіональні управління Держмолодьжитла приймають документи від громадян, які бажають взяти участь у зазначеній програмі. Перелік відібраних для участі в програмі об’єктів житлового будівництва затверджено на засіданнях Міжвідомчої комісії Мінрегіону 6 і 22 листопада 2017 року. Рішення комісії затверджені наказами Мінрегіону «Про затвердження Переліку об’єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися бюджетні кошти» №№ 297 і 312.

Враховуючи, що вартість житла визначається забудовником, Держмолодьжитло з перших днів роботи програми звернулося до забудовників з вимогою не допускати зловживань у формуванні вартості житла, яке пропонується учасникам програми, залишаючи її на рівні з тією ціною, яка є у вільному продажу.

З метою захисту законних інтересів громадян – учасників програми доступного житла голова правління Фонду Сергій Комнатний дав письмове доручення директорам регіональних управлінь/Іпотечного центру Держмолодьжитла «Щодо питань формування пропозиції об’єктів за програмою Доступного житла». Згідно з цим дорученням, договірна ціна 1 кв. м об’єкта фінансування (квартири) для учасників програми не повинна перевищувати показника, зазначеного забудовником у гарантійному листі, поданому ним на розгляд Міжвідомчої комісії.

Крім того, відповідно до антикорупційних принципів використання бюджетних коштів, зазначена ціна не повинна перевищувати ціну забудовника, встановлену для ринкового продажу, заявлену на сайті забудовника, сайтах агентств нерухомості тощо, а також ціну, за якою забудовником продавалося житло в об’єкті за програмою пільгового кредитування (порівнюються показники останнього рішення на пільгове кредитування за наявності).

Директорам регіональних управлінь/Іпотечного центру Держмолодьжитла дані доручення щодо контролю за додержанням забудовниками зазначених принципів формування цін на житлові об’єкти, відібрані для участі у програмі «Доступне житло».

Здійснений Держмолодьжитлом аналіз вартості квадратного метра житла, погодженого для участі в програмі придбання доступного житла, показав, що станом на 31 грудня 2017 року за жодним таким об’єктом в усіх регіонах України не допущено перевищення як ціни, зазначеної в гарантійних листах забудовників, так і середньої ринкової ціни 1 м кв. аналогічної нерухомості в регіоні та на сайтах відділів продаж забудовників. А в деяких випадках забудовники реалізують квартири за вартістю, що є дешевшою за ринкову.

Держмолодьжитло продовжує здійснювати постійний моніторинг вартості житла за програмою «Доступне житло» і не допустить зловживань будь-якими суб’єктами господарювання, які могли б призвести до порушення соціальних прав громадян.


Прес-служба Держмолодьжитла

123