Пройшли навчання фахівці центрів СССДМ, які працюють з сімями, що

Пройшли навчання фахівці центрів СССДМ, які працюють з сім’ями, що опинились у складних життєвих обставинах
27 – 31 січня у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області пройшов семінар щодо соціального супроводу сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. В заході який організував та провів Вінницький обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді взяли участь 18 спеціалістів районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 
Навчання проходило у формі тренінгових занять, які складаються з 5 модулів: 
1. Загальна характеристика сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
2. Етичні засади роботи соціального працівника з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах;
3. Соціальний супровід як вид соціальної роботи;
4. Оцінювання та оцінка в соціальному супроводі;
5. Партнерство у соціальному супроводі.
Під час роботи в тренінгових групах учасники заняття ознайомились з різними аспектами роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах, опрацювати нормативно-правову базу щодо роботи з сім’ями даної категорії. Також тренери ознайомили присутніх з особливостями державної підтримки сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.
В завершенні семінару відбулось засідання круглого столу «Міжвідомча співпраця як умова ефективності соціального супроводу сім’ї». Учасники навчання ознайомились з роботою мультидисциплінарної команди спеціалістів, які залучені до соціального супроводу сім’ї.
В засіданні взяли участь фахівці закладів-суб’єктів соціальної роботи: заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – Слободяник О.Г., заступник начальника служби у справах дітей Вінницької ОДА – Чебурей В.В., головний спеціаліст служби у справах дітей Вінницької ОДА – Воробйова І.І., начальник відділу сімейної політики та оздоровлення управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА – Закревська Л.В., заступник директора навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області – Нечипорук Н.М., старший інспектор СКВІ УДПТС у Вінницькій області – старший лейтенант Потапов В.В., старший оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей – Пилипенко О.В., начальник відділу соціальних допомог та субсидій Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА – Петренко Л.В., начальник інспекції по контролю за додержанням законодавства щодо зайнятості населення обласного центру зайнятості – Дерун В.І..
Слободяник О.Г. наголосила, що пріоритетом роботи є надання підтримки сім’ям, профілактика соціального сирітства. Також вона ознайомила присутніх з новими законодавчими актами щодо порядку взаємодії суб’єктів соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, порядку виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб).
Спеціалісти служби у справах дітей розповіли про діяльність комісій з питань захисту дітей у Вінницькій області. Відбулось активне обговорення взаємодії центрів СССДМ та служб у справах дітей щодо роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах.
Начальник відділу сімейної політики та оздоровлення управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації доповіла про роботу в області з багатодітними сім’ями щодо профілактики домашнього насильства та проведення корекційних програм з особами, які вчиняють насильство в сім’ї.
Про особливості роботи, програми навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області розповіла присутнім заступник директора центру Нечипорук Н.М. Також вона ознайомила учасників з роботою психолого-медико-педагогічних комісій. 
Старший інспектор СКВІ УДПТС у Вінницькій області та старший оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей ознайомили учасників семінару з особливостями роботи з дітьми та молоддю, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, особливостями співпраці кримінальної міліції у справах дітей з різними організаціями та установами.
Начальник відділу соціальних допомог та субсидій Департаменту соціальної політики доповіла про види, розміри та умови виплат матеріальної допомоги сім’ям з дітьми.
Про роботу центрів зайнятості, умови працевлаштування громадян різних категорій розповів присутнім Дерун В.І. – начальник інспекції по контролю за додержанням законодавства щодо зайнятості населення обласного центру зайнятості.
Учасники семінару мали змогу обмінятись досвідом роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах.

.
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА