Проведення майстер-класу по творчості дітей
01.11.16

 

   Осінні шкільні канікули. Багряні кольори золотої осені спонукають дітвору села Бондурівки до активної діяльності, до творчості. Одні поєднують свій відпочинок з працею, допомагаючи батькам по-господарству, другі здійснюють подорожі, займаються спортом, проводять дозвілля в закладах культури або на природі. Діти фантазують, мріють, прагнуть досягти якоїсь мети.
  В  ці жовтневі дні народний музей історії села Бондурівка організував відпочинок дітей з метою ознайомлення  їх з народно-прикладним мистецтвом та традиційними ремеслами нашого рідного краю.  Виставкова зала музею облаштована та  прикрашена експозиціями персональних виставок та окремими експонатами  майстрів народної творчості Чечельниччини та села Бондурівки. Тут можна проглянути, прослідкувати і проаналізувати розвиток культури і мистецтва південного Поділля  протягом 20 і початку 21 століття. Ось художня вишивка, художня обробка дерева, лозоплетіння, розпис, в’язання, плетіння, шиття, ткацтво, гончарство, малярство, столярство, бондарство, відомі і невідомі майстри Чечельниччини та села Бондурівки. Тут можна побачити імена майстрів минулого і сьогодення, предмети яких експонуються в музеї. Це династії  малярів  Видмишів з села Каташин ( кінець 19 –  пол. 20 століття), династія гончарів Тодорашка Максима Дорофтеєвича (кінець 19 – 1 пол. 20 століття), художника і столяра Бурдейного Івана Омельяновича (2 пол. 20 століття), Юсипишина Віра Олександрівна (кінець20 –   поч. 21 століття), Шкільнюк Ганна Іванівна та Осадчук Катерина Кирилівна ( 21 століття) з Бондурівки, Круть Адам Лукашович, Доніка-Білозор Аліна Василівна ( 21 століття) – Чечельник, Михальченко Ісак Микитович ( середина 20 століття) село Торканівка, Бурлака Любов Миколаївна ( 21 століття) з Демівки – майстрині по бісеру і десятки інших.
  Саме в ці  канікулярні дні Марченко Віталіна Віталіївна, Марченко Ярослав Віталійович, учні  7 класу та Задверняк Ірина Сергіївна, учениця 11 класу Бондурівської школи  І-ІІІ ступенів вирішили провести в музеї свято народної творчості з проведенням майстер-класу. З допомогою їх батьків Тетяни Василівни та Олени Іванівни свято було  проведено. Віталіна з братом Ярославом та з допомогою матері представили обширну персональну виставку, яка прикрасила  своїми неймовірно чудовими виробами виставкову залу музею. Яких тільки творчих доробок не було на виставці! М’яка іграшка (Домовичок, зайчики, медведики, котик, собачка), вишивка з лентами (калина, мімози, фуксія, троянди, фіалки, підсніжники), вироби із солоного тіста (українець і українка, інопланетянин, літаючі тарілки, картина «Країна інопланетян»), художня вишивка (найрізноманітніші квіти). Дивували глядачів – друге життя речей – з пляшок, консервних банок, металевих банок з-під пінки та природних матеріалів (мох, каштани,шишки, частини рослин).
  Красувалися окремі композиції(«Садок вишневий коло хати» Т.Г.Шевченко, «Запрошуємо до столу»). Особливо милувались глядачі виробами з бісеру( різні квіти, дерева, картини з маком, підсніжниками), метелики, рибки, раки, брошки, намисто, сережки, вироби до свята святого Валентина). В центрі виставки-  увагу привертала «Новорічна ялинка», виготовлена із природного матеріалу в поєднанні з бісером, яка, до речі, була представлена на обласний конкурс в місті Вінниці. Неодноразово творчі доробки Віталіни і Ярослава та старшої сестри Руслани (нині студентки Погребищенського  медичного коледжу) брали участь у районних, обласних конкурсах, святах, фестивалях. Віталіна  і Ярослав продовжують справу сестри і навіть перевершили її в майстерності, використовуючи різні техніки майстрування, займаючись  новими видами цього мистецтва.
  Проводячи  майстер-клас з виготовлення м’якої іграшки та виробу з бісеру, брат з сестричкою дружно і вправно працювали, за що їм дякували та симпатизували півтора десятка пар дитячих очей. Їм допомагали Зінькевич  Іванна, Дубонос  Наталія, Танасієнко Інна.
Майстер-клас по виготовленню браслетів «Дружба» продемонструвала Задверняк  Ірина Сергіївна. Їй допомагали Танасієнко Інна,Мордач Наташа, Дубонос Даша, Ціпилко Руслан. Вона  запланувала виготовити велику кількість оберегів з друзями і відправити бійцям, які захищають нашу  рідну землю від ворога на сході України в зоні  АТО. Який патріотизм демонструють діти! Хочуть навчити інших цього ремесла, щоб від цього була користь захисникам України, а вони відчули їх моральну підтримку і цим прискорити перемогу.
  Цю талановиту дівчинку знають в селі, районі ще з початкових класів. В складі сімейного квартету вона була учасницею концертів у селі, та на конкурсах на районній  сцені. Іринка постійний учасник художньої самодіяльності в школі, будинку культури, як солістка, декламатор, танцівниця, керівник танцювального гуртка. Її творчі доробки по художній вишивці займають гідне місце на шкільних та районних виставках в народному музеї історії села.
  В  10  класі Іринка проявила себе в поезії. Писала вірші давно, але всерйоз зайнялася поезією в старших класах. Її поетична збірка «Країна мого серця» полонила багатьох небайдужих до поезії людей. Вона учасник обласного конкурсу читців «Кобзар і Україна», присвячений 202 – річниці від дня народження Т.Г.Шевченка. Юна поетеса – надія села Бондурівка.
 
 
123