Реалізація завдань Президента України з ровитку будівельної галузі

 7 лютого 2013, в Києві відбулося розширене засідання Уряду за участю Президента України Віктора Януковича і ряду депутатів Верховної Ради. На засіданні був представлений остаточний проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013 - 2014 роки. На засіданні давалися президентські доручення з розвитку будівельної галузі.

 

  Перший напрямок підтримки - залучення будівельної галузі до реалізації держпрограм доступного житла. На сьогодні Урядом М.Азарова реалізується 5 державних програм доступного житла, в рамках яких за п'ять місяців 2013 вже більше 1500 українських сімей отримали державну допомогу.

 

  З початку 2013 року, кількість будівельних майданчиків у рамках реалізації програм доступного житла зросла в 9 разів. Проектна кількість багатоповерхівок, які будуть побудовані, становить 77 із загальною кількістю 6600 квартир. Розпочато будівництво доступного житла в Дніпропетровській, Львівській, Донецькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Харківській областях, а також у містах Київ та Севастополь.

 

  Всього в рамках Програми молодіжного кредитування за п'ять місяців 2013 року було надано 117 кредитів під 3% річних на період до 30 років. За програмою будівництва (придбання) доступного житла підтримкою держави скористалися 144 сім'ї. За програмою «Власний дім» було надано в цьому році 754 кредити. За програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів цього року житло придбали 475 громадян. За програмою забезпечення житлом інвалідів війни цього року буде придбано 220 квартир, розподіл яких відбувається на основі заявок облдержадміністрацій.

 

  Програми щодо забезпечення громадян доступним житлом не тільки вирішують гостре квартирне питання українців, а й стимулюють розвиток будівельної індустрії та суміжних галузей української економіки (одне робоче місце в будівельній галузі створює ще 5 в суміжних). Крім того, програми дозволяють збільшити обсяги використання будматеріалів від вітчизняного виробника. В цілому, завдяки реалізації Державної програми активізації розвитку економіки планується щорічне збільшення обсягів будівництва в Україні на 7-8%.

 

  Другий напрямок підтримки - спрощення системи адмінпослуг. З січня 2013 року в 4,5 рази збільшено кількість оновленої містобудівної документації у містах і районах усіх областей України.

 

  Урядом М.Азарова підготовлено цілий ряд нових ініціатив з дерегуляції та спрощення дозвільних процедур у сфері будівництва, які включають: скорочення терміну видачі технічних умов на будівництво з 15 до 10 днів, створення законодавчої можливості переходу від дозвільного до декларативного принципу початку робіт.

 

  Також пропонується спростити видачу умов і обмежень на забудову земельних ділянок на підставі Генеральних планів. Ініціюється можливість будівництва об'єктів I-II категорій на підставі тільки будівельного паспорта без додаткових дозволів (~ 75% документації). Гарантується забезпечення прав замовника будівництва на використання автономних систем інженерного забезпечення незалежно від наявності на території магістральних та інших мереж.

 

  Третій напрямок підтримки - залучення українських будівельників до реалізації великих інфраструктурних проектів. Держпрограмою активізації економіки до 2014 р. передбачені, зокрема, реконструкція 131 і капітальний ремонт 15 насосних станцій, термомодернізація 2,1 тис. будинків, ремонт майже 13 тис. житлових будинків, в тому числі зношених та аварійних. Буде проведена реконструкція 590 км тепломереж і майже 300 котелень.

 

  Передбачається будівництво більшої кількості стоянок великовантажного транспорту. Зараз на 99 транзитних магістралях України функціонує 869 стоянок для автомобілів. Це близько 25 тисяч машиномісць. З них менше половини (10,5 тис.) призначені для вантажного транспорту. Кількість місць для зупинки великовантажного автотранспорту буде збільшено щонайменше вдвічі.

 

  У Кривому Розі до кінця 2013 року буде побудований сучасний залізничний вокзал. У Києві на 70% побудована нова станція метро «Теремки». Буде продовжено будівництво підземки в Дніпропетровську. До кінця 2013 р. завершено будівництво другої черги об'їзної дороги. Це найбільший інфраструктурний проект у Дніпропетровській області за 20 років незалежності України. Перша черга об'їзної дороги довжиною 18 км була здана в грудні 2011 року.

 

  Кабінет Міністрів України затвердив перелік пріоритетних проектів розвитку в регіонах в 2013 році. У цілому будуть побудовані і реконструйовані 145 об'єктів. Серед них - лікарні, школи, дитсадки, житлові будинки, мистецькі заклади, а також об'єкти дорожньої інфраструктури, житлово-комунального господарства, фізичної культури і спорту. На реалізацію цих заходів виділено 684,2 млн. грн. з державного фонду регіонального розвитку.

 

  Уряд М.Азарова буде послідовно виконувати доручення Президента В.Януковича, що стосуються розвитку будівельної галузі. Отримання і покупка доступного житла громадянами, створення нових робочих місць - соціальний пріоритет роботи чинного Кабінету Міністрів.