Реформа освіти та охорони здоров’я в контексті децентралізації
25.07.17

Існують певні побоювання, можливо, й не безпідставні, що децентралізація може спричинити скорочення бюджетних установ, а саме закладів освіти та закладів охорони здоров’я. Чи загрожує безробіття теперішнім працівникам сільрад, що об’єднуються? Значного скорочення штату органів місцевого самоврядування не відбудеться, але зміниться його якісний склад. Тим, хто не знайде себе у «нових структурах», держава обіцяє надати необхідну підтримку.

До реформи – надання адміністративних (міграційна служба, реєстрації бізнесу, речових прав) та соціальних (поліклініка, пенсійний фонд, відділ субсидій, Центр соціального захисту) послуг здійснюється в районному центрі. Після реформи – такі послуги надаватимуть у кожному центрі громади.

Що буде з освітою?

 Новоутворена громада зможе забезпечити належний рівень життя своїх громадян у різних сферах життя. Сьогодні спільнота не має великого впливу на цю сферу. Але після об’єднання громада матиме повноваження і ресурси, або вирішувати питання матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів середньої шкільної та дошкільної освіти. Наприклад, це означає, що, за рішенням громади та наявності ресурсів, у дитячому садочку можуть добудувати спортивний зал чи басейн, а в школі облаштувати комп’ютерний клас чи навіть дослідницьку лабораторію.

Фінансування шкіл відбувається за рахунок субвенцій, що перераховуються бюджету OТГ з державного бюджету України двічі на місяць до 10 та 25 числа. Субвенції на освіту розраховуються за кількістю учнів з урахуванням низки коефіцієнтів, у тому числі, малокомплектних шкіл, враховує показники оплати праці та матеріальне забезпечення навчального процесу. Кошти субвенції також можуть спрямовуватися на капітальні видатки, якщо будуть забезпечені видатки поточні та не буде боргів за захищеними статтями. Рештки коштів наданої субвенції в кінці бюджетного року залишатимуться в школах.

Об’єднані територіальні громади в процесі діалогу можуть самостійно вирішити, скільки їм необхідно дитячих садків, шкіл та закладів охорони здоров’я, чи зможуть вони їх профінансувати. Реформа – це спосіб створити оптимальну бюджетну мережу самими людьми.

Що буде з медициною?

 Людей залякують закриттям медичних закладів, але це не відповідає дійсності. На рівні громади в обов’язковому порядку функціонує первинна медицина та швидка допомога. Якщо громада забажає і зможе утримувати медичні заклади  складнішого рівня, наприклад, стоматологічний пункт, то так і буде.

Якщо людина потребуватиме лікування в стаціонарі та складніших медичних послуг, вона зможе їх отримати рівнем вище. Спеціалізована медична допомога – така, як онкоцентр, кардіоцентр та інші – базуватиметься в центрі регіону/області.

Фінансування відбуватиметься через відповідну субвенцію від держави, що перераховуватимуть до бюджету об’єднаної територіальної громади не пізніше 10 та 25 числа кожного місяця. ЇЇ обсяг розраховується відносно чисельності населення. Кошти субвенції будуть спрямовані на оплату поточних видатків закладів охорони здоров’я, зарплатню медичних працівників та профільних програм.

Також об’єднані територіальні громади зможуть залучати кошти з різноманітних фондів та програм для розвитку та покращення медичного забезпечення. Наприклад, кошти державного Фонду регіонального розвитку, різноманітних грантових програм Європейського Союзу та окремих країн. доступними стануть довгі дешеві кредити, спрямовані на модернізацію медицини та наближення її до всіх верств населення.

Що зміниться після реформи для звичайного громадянина? 

Усі дозволи, реєстрації, посвідчення можна буде отримати на місці – в центрі надання адміністративних послуг. Кожна громада надаватиме послуги, які сьогодні доступні для громадян тільки на рівні району.

123