Реформа у сфері соціального страхування триває
16.03.16

Коаліційною угодою Верховної Ради України VIIIскликання „Європейська Україна ” визначено пакет реформ, в т.ч. у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, однією із складових якої є об’єднання фондів соціального страхування.

На виконання вимог Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування ”, яким запроваджено реформу, 4 березня 2016 року правління Фонду соціального страхування України зібралося для продовження своєї роботи.

Довідково :

Засідання розпочалося 29 лютого ц.р. Водночас з метою врегулювання спірних питань правлінням було оголошено перерву для  проведення додаткових консультацій.

Такі консультації було проведено з Мін’юстом, Держказначейством, а також між координаторами сторін.

У ході засідання були затверджено Положення про виконавчу дирекцію Фонду, Типові положення про її робочі органи, Положення про оплату праці, яке набере чинності після відкриття рахунків Фонду у Державній казначейській службі України, Порядок складання та виконання бюджету Фонду, Класифікацію видатків Фонду. 

Правлінням затверджено граничну чисельність та структуру Виконавчої дирекції Фонду, в той час, як структура робочих органів Фонду буде розглядатись на наступному засіданні.

Одним з ключових питань порядку денного засідання правління Фонду – це розгляд проекту бюджету Фонду на 2016 рік. За результатами його обговорення правлінням схвалено проект бюджету на 2016 рік, який в установленому порядку буде внесено Мінсоцполітики на затвердження Уряду.

З метою подальшого запровадження діяльності Фонду, виконавчої дирекції, її робочих органів правлінням надано низку протокольних доручень директору Виконавчої дирекції Фонду, зокрема щодо:

-  розроблення критеріїв підбору кандидатур на посади заступників директора виконавчої дирекції, керівників управлінь та відділень Фонду;

-  підготовки проекту структури робочих органів Фонду з урахуванням норм законодавства щодо реєстрації юридичних осіб;

-  розроблення порядку передачі повноважень та функцій фінансування страхових виплат та соціальних послуг від робочих органів фондів, що ліквідуються, до робочих органів виконавчої дирекції Фонду з метою забезпечення безперервності цих функцій;

-  підготовки антикорупційної програми Фонду.

Крім того, прийнято рішення звернутися від правління Фонду до Мін’юсту з проханням надати офіційне роз’яснення процедури формування робочих органів виконавчої дирекції Фонду, які утворюються шляхом злиття відповідних робочих органів фондів, що реорганізуються.

Наступне засідання правління Фонду соціального страхування України заплановано провести орієнтовно у квітні ц.р.

Процедура утворення та забезпечення роботи Фонду соціального страхування України перебуває на особливому контролі Мінсоцполітики.

Водночас, лише спільними діями усіх сторін соціального діалогу та виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, що реорганізуються, а також Мін’юсту, Мінфіну інших заінтересованих органів влади, можливо досягти якомога скорішого утворення Фонду соціального страхування України, як нової інституції соціального страхування.

123