Реформування військового сектора за стандартами НАТО
12.04.18

У Північноатлантичному альянсі чекають ухвалення Верховною Радою закону про нацбезпеку як одного з етапів реформування військового сектора України за стандартами НАТО.

Про це заявила у виступі на 11-му Київському безпековому форумі, організованому Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Хатчісон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви хочете бути в Європі і хочете бути вільним народом, і в цьому ми будемо надавати вам підтримку. Дозвольте мені сказати, на які наступні кроки в реформуванні чекає НАТО. Це закон про національну безпеку, який забезпечить цивільний демократичний контроль над військовими", - сказала Хатчісон.  

Вона акцентувала, що для утвердження демократичних стандартів цивільний контроль над військовими є дуже важливим. 

"Я думаю, що цей закон буде прийнятий", - спрогнозувала постпред США.

Вона зазначила, що Сполучені Штати докладають багато зусиль, щоб зміцнити НАТО, базуючи свої дії на західних демократичних цінностях.

"І для того, щоб стати частиною НАТО, ви маєте продемонструватаи сталу демократію, верховенство права, свободу слова і довести, що ви маєте уряд, який може відстоювати інтереси країни, тому що базується на міці істинної демократії", - підкреслила Хатчісон. 

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 28 лютого вніс до парламенту законопроект №8068 "Про національну безпеку України".

4 квітня Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони схвалив постанову "Про прийняття за основу проекту закону "Про національну безпеку України". У першому читанні Рада ухвалила його 5 квітня.

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

Законопроект пропонує встановити, що міністр оборони і його заступники призначаються із числа цивільних осіб, також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та головнокомандувача Збройних сил України.

Довідково: Вперше курс на вступ України в НАТО був узятий при президенті Вікторі Ющенку (2005-2010).

Однак після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича в 2010 році парламент закріпив на законодавчому рівні позаблоковий статус України, який в свою чергу скасувала Рада в 2014 році після Революції Гідності.

123