Резерви у наповненні бюджету громади є!, -
28.01.18

стверджує сільський голова с.Бондурівка Валентина Слюсар під час зустрічі з головою райдержадміністрації Сергієм Пустовим, головою районної ради Сергієм П’яніщуком, заступником голови РДА Ольгою Беседою, керівниками структурних підрозділів РДА. Валентина Володимирівна прозвітувала про виконання плану надходження до місцевого бюджету за 2017 рік і поділилась планами на 2018 рік.

За минулий рік  до загального фонду сільського бюджету  надійшло майже 1,5 млн.грн. Власних  доходів мобілізовано в сумі майже 850 тис.грн, що становить 125,5% до плану, затвердженого органами місцевого самоврядування. Додатково понад план одержано  175,5 тис.грн.

         План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі майже 1 млн.грн.

         Основну частину надходжень загального фонду становить плата за землю, так за 2017 рік надходження по даному податку склали  479 тис.грн. План на 2018 рік - 550,0 тис.грн, темп росту становить 114,8% планових призначень. Єдиного податку за минулий рік одержано в сумі 280,6 тис.грн, план 2018 року -  400,0 тис.грн. До спеціального фонду за 2017 рік власних надходжень надійшло в сумі 222,7 тис.грн.

         За 2017 рік проведено видатків на загальну суму більше 1 млн. 58 тис.грн, з них: дошкільний навчальний заклад – 155,3 тис.грн, заклади   культури – 127 тис.грн, на соціальний захист – 64,3 тис.грн, на благоустрій села – 113,1 тис.грн, оплата за електроенергію по  вуличному  освітленню – 16,8 тис.грн та інші.

         Затверджено план по видатках на 2018 рік по загальному фонду на суму більше 1 млн. 280 тис.грн, в т.ч.:

- на сільську раду – 688,1 тис.грн;

- дошкільний навчальний заклад - 249,2 тис.грн;

- на заклади культури  - 134,5 тис.грн;

- на соціальний захист населення  - 73,0 тис.грн;

- на благоустрій села – 120,1 тис.грн;

- на ремонтні роботи доріг - 20,0 тис.грн та інші субвенції.

Вільний залишок коштів, що склався на 1.01.2018 року по загальному фонду  становить  199,4 тис.грн, по спеціальному - 8,2 тис.грн.

Голова райдержадміністрації Сергій Пустовий зазначив: «Додатково громада отримала 1783 тис.грн у вигляді державної підтримки. Ці кошти, перш за все пішли на різні допомоги і виплати. Держава піклується про незахищені верстви населення, надаючи субсидії, допомогу малозабезпеченим сім’ям,  виплати по догляду за хворими, одинокими людьми та інше».

В ході робочої поїздки керівники району побували у місцевій школі. Сьогодні тут навчається 57 учнів. Наряду з тим, що у закладі поступово проводиться заміна вікон на сучасні склопакети, щороку проводяться поточні ремонти, школа гостро потребує капітального ремонту та встановлення сучасної системи опалення. Голова районної ради Сергій П’яніщук звернув увагу директора школи на пасивне ставлення до участі у конкурсах з отримання грантів, які стануть вагомим внеском у вирішення проблем із енергозбереження. - Крім того, територія школи вимагає облаштування, адже це не тільки для краси, а й безпека дітей, - наголосив Сергій Вікторович.

         

Ще донедавна дітей із Бондурівки підвозили до дитячого садочку с.Дохно, яке входить до складу Бондурівської сільської ради. Депутатський корпус та виконком прийняли рішення щодо виділення незадіяного  другого поверху сільської ради під переобладнання на дошкільну установу. Нині тут проводяться внутрішні ремонтні роботи. Уже встановлено сучасний опалювальний котел, до якого під’єднано систему опалення, проведено заміну вікон не енергозберігаючі склопакети, замінено вхідні двері. Наразі у громаді проживає 32 дитини дошкільного віку. Вони з нетерпінням очікують на подарунок від дорослих – відкриття нового садочку.

         

Відвідавши фельдшерсько-акушерський пункт с.Бондурівка, очільники району зазначили, що дана установа забезпечена всім необхідним задля надання первинної медичної допомоги сельчанам. Тут тепло, є необхідні медикаменти та обладнання, медперсонал. Щороку із бюджету сільської ради виділяються кошти на фінансування ФАПу. Іще один медичний заклад працює у с.Дохно. На даний час тут проживає біля 60 мешканців, у тому числі одна багатодітна сім’я.

         

         Про роботу Бондурівських закладів культури відомо й за межами району, й за межами області. Та, навіть, і за кордоном! Тому велика увага з боку сільської ради приділяється саме цій сфері. Сьогодні тут проводиться ремонт музею історії с.Бондурівка. Директор музею – Василь Коваленко – не лише збирає предмети вжитку, що демонструють історію рідного краю, а й веде велику просвітницьку, виховну, національно-патріотичну роботу із підростаючим поколінням. Цю людину знають і цінують не лише в районі. Василь Олексійович неодноразово був нагороджений грамотами районного та обласного рівня за свою подвижницьку працю. Його знають і поважають за кордоном (США, Німеччина, інші країни) - всі, хто хоч раз побував у цьому музеї.

                 

         Гарно зарекомендував себе й народний аматорський колектив на сільській та районній сценах. Багатоголосся, яскраві костюми і автентичні, старовинні пісні та сучасний репертуар створюють святкову атмосферу на різних заходах.

         Вперше проведений етнофестиваль «На Гозері» вторік, цьогоріч заплановано провести як регіональний. А значить, до Бондурівки приїде іще  більше гостей.

         За останніх кілька років сільський будинок культури ожив, набув ошатного вигляду. Замінено старі вікна на сучасні, енергозберігаючі, проведено ремонт глядацької та обрядової зал. Працює бібліотека, для активного відпочинку відвідувачів встановлено більярдний стіл.

         Сільський голова Валентина Слюсар лише третій рік працює сільським головою, та за цей час зарекомендувала себе у громаді як хороший менеджер. Спілкуючись із очільниками району, Валентина Володимирівна зазначила: «На даний час ми шукаємо інвесторів для саду, що знаходиться за межами населеного пункту і ставка у центрі села. Це – додаткові робочі місця і надходження до бюджету, що дасть змогу вирішити проблеми села. Одна із головних – забезпечення жителів якісною питною водою».

123