Розвиток екстреної медичної допомоги - одне з найважливіших завдань Президента України

Розвиток екстреної медичної допомоги – одне з найважливіших завдань Президента Україн
На цьому акцентував увагу голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан під час щотижневої наради із керівниками управлінь та служб області. «Реформа екстреної медичної допомоги – одне з найбільш важливих завдань Глави держави Віктора Януковича, адже мова йде про життя і здоров’я наших громадян, - наголосив керівник Вінниччини Іван Мовчан. – А тому розвиток цього напряму медичної системи – на особливому контролі».
За словами директора департаменту охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації Лідії Діденко, до складу створеного у поточному році Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф увійшло 6 станцій швидкої допомоги. Крім того, щороку збільшується кількість пунктів тимчасового та постійного базування бригад «швидкої», що сприяє наближенню екстреної медичної допомоги до сільських населених пунктів, віддалених від основних транспортних магістралей. «Якщо у 2011 році таких пунктів було 24, у 2012 – 48, то на сьогодні їх нараховується 50, - зазначила Лідія Діденко. – Новостворена мережа служби забезпечена лікарським складом на 85 % і 100 %-во - середнім медичним персоналом. А загальну кількість бригад швидкої медичної допомоги збільшено зі 105 до 119».
Директор департаменту відзначила також позитивну динаміку у фінансуванні зазначеного напряму медичної допомоги з часу дії пілотного проекту. Так, якщо у 2012 році служба була профінансована на 80 млн. гривень, то вже у поточному році затверджено бюджет у сумі 94,3 млн. гривень. На 40 %, у порівнянні з 2011 роком, зросли й посадові оклади лікарів та середнього медперсоналу «швидкої». Крім того, за рахунок субвенції з Державного бюджету область отримала кошти на медикаменти для невідкладної допомоги на понад 11 млн. гривень, що дозволило досягти майже стовідсоткового забезпечення служби необхідними медикаментами. Збільшився й автопарк швидкої медичної допомоги області, який становить 162 одиниці. У поточному ж році на придбання машин виділено 1,5 млн. гривень з обласного бюджету, ще 26 млн. гривень на закупівлю автотранспорту для Вінниччини планується із Державного бюджету.
Як повідомила заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, вже цього тижня в регіоні розпочнеться моніторинг діяльності станцій швидкої медичної допомоги, аби відстежити рівень якості надання таких послуг та відпрацювати шляхи покращення роботи служби на території Вінниччини.