Розвиток освітньої галузі району у 2016 році
02.02.17

 
Одним   із найбільших секторів  послуг, якими користується населення, починаючи з рівня окремої громади, є освіта.
Мережа навчальних  закладів  району  складає: 17 загальноосвітніх навчальних закладів,   у яких навчається 1769 учнів,  13 ДНЗ та 3 групи дітей дошкільного віку при 2 НВК, в яких перебуває 615 вихованців,    3 позашкільні заклади     – 1063 гуртківці.
Із завершенням реконструкції та введенням в дію   Поповогребельського  ДНЗ «Ялинка» охопленість різними формами дошкільної  освіти   дітей   від 3 до 6  років   у  районі становить 96%, а дітей від 5 до 6 років – 100 %.
 З метою  охоплення  повноцінною дошкільною освітою дітей сіл Жабокричка та Каташин розпочато будівельні роботи по прибудові дошкільного відділення при  Жабокрицькій  СЗШ І-ІІ ст.  із подальшим перетворенням її в навчально-виховний комплекс.
 
         У 2016 році документи про освіту  отримали 74 випускників 11 класів,  3  із них нагороджені Золотою медаллю, 1 – Срібною. Із 187 випускників 9 класів  11 учнів отримали   свідоцтва  з  відзнакою.
  За     результатами  ЗНО з української мови  42,5% учнів мають достатній і високий рівні знань. У порівнянні з  попереднім   навчальним  роком якісний   показник  зріс  на 11,4 % . 
В  обласному  етапі олімпіад у 2016  році   здобуто  шість     призових місць (з англійської мови, історії,  правознавства,   російської мови та інформаційних технологій). 
Проведено  17 районних учнівських олімпіад.
Уже  здобуто   призове місце в обласному етапі олімпіади з математики.
Здобуто 2  призових місця в обласному етапі Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яциката 2 – в мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка.
 
На  потреби  освітньої  галузі  у 2016 році   профінансовано  31 млн. 966,1 тис. грн., в т.ч., освітньої  субвенції   25 млн. 841,2 тис. грн.
У 2016 році вперше здійснювались державні закупівлі із використанням системи «ПРОЗОРО». Всього відділом  освіти здійснено даних закупівель на суму 1млн. 209  тис. грн.  Економія склала  392,7 тис. грн.
У 2016 році, відповідно до  змін у законодавстві  щодо харчування учнів,  діяла   районна Програма  організації  харчування     на   поточний  рік.
За кошти    освітньої    субвенції  (224,8 тис.грн.) здійснювалося харчування  184  дітей пільгових категорій:  дітей-сиріт; позбавлених  батьківського піклування;  учнів 1-4 класів із малозабезпечених сімей.
 За кошти районного бюджету (604,8 тис грн.) здійснювалося харчування: учнів    1-4 класів,  що не  належать до пільгових категорій та  учнів 5-11 класів, батьки яких є учасниками АТО.Із   місцевих сільських  бюджетів Бондурівської, Бритавської,  Куренівської, Каташинської, Любомирської, Лузької, Стратіївської громад на харчування  учнів 5-11 класів  у 2016 році виділено 140,8 тис.грн.   
  Таким чином,  безкоштовним харчуванням  було  забезпечено 942 учні (53%).
На оздоровлення дітей  у 2016 році відділу освіти виділено 98 тис. грн. із районного бюджету. За ці кошти оздоровлено 38 учнів, що належать до соціально незахищених категорій, а також обдарованих дітей.
Підвезення  учнів забезпечують  5 шкільних автобусів. Організовано підвіз 163 учнів 5 шкіл – 100% від потреби.
З метою забезпечення стабільної роботи навчальних закладів в осінньо-зимовий період   вжито заходів щодо підготовки до опалювального сезону. 
Проведено ремонт системи опалення та теплотраси в  Чечельницькій СЗШ І-ІІІ ст. №2  (282 тис.грн.).
Встановлено енергозберігаючі  вікна в  Демівській  СЗШ І-ІІІ ст.  на суму 30 тис. грн.
Позитивним фактором зміцнення матеріально-технічної бази, здійснення енергозберігаючих заходів є участь   навчальних закладів   у Міжнародних,  обласних та районних конкурсах та проектах.
Завершено   проект  ЄС/ПРООН по встановленню енергозберігаючих вікон у   Стратіївському  НВК І-ІІІ ст.   (199,9 тис.грн.).
       Реалізовано проекти, які здобули перемогу у районному конкурсі проектів розвитку територіальних громад:
- «Наша школа. Кроки до здійснення мрій» - ремонт І поверху, обмостка приміщення Чечельницької СЗШ  №1 (вартість проекту – 120 тис. грн.);
-  «Тепло і затишок у рідну школу» - заміна вікон у Рогізківській СЗШ І-ІІ ст. (вартість проекту – 172 тис. грн.).
Здійснено заміну вікон на загальну суму 254 тис. грн: в спортивних залах Демівської та Чечельницької СЗШ №1, в приміщенні Каташинської СЗШ, Червоногребельської СЗШ І-ІІІ ст., Вербської СЗШ І-ІІІ ст.
Районна станція юних натуралістів стала переможцем 13 обласного конкурсу розвитку територіальних громад та виграла 13,97 тис. грн. на заміну вікон.
Оновлення  комп’ютерного обладнання навчальних закладів було невирішеною  проблемою упродовж останніх семи років.
У 2016 році у цьому напрямку діяльності відбулися значні зрушення. 
     КЗ «Чечельницька СЗШ І-ІІІ ст. №1»   брала участь  у І обласному   конкурсі на кращий опорний заклад.  За  коштиобласного бюджету  придбано та встановлено мультимедійний комплекс у  кабінеті фізики  сумою 295,1 тис. грн.
За кошти державного бюджету,  виділені за сприяння народного депутата  Юрія  Македона,   придбано комп’ютерні класи 10+1 для  Вербської  СЗШ І-ІІІ ст.  та   Чечельницької  СЗШ І-ІІІ ст. №1  сумою 198 тис. грн.
За кошти районного бюджету придбано такий же клас для   Ольгопільської  СЗШ І-ІІІ ст. (91,0 тис. грн.).
За угодою між Урядами України  та Китайської республіки комп’ютерний  клас  (10 комп’ютерів) отримала  Чечельницька СЗШ І-ІІІ ст. №2.
Таким чином,  4 навчальних заклади, в яких навчається найбільше   учнів  (57% від загальної кількості),   комп’ютерне обладнання оновили. Сподіваємося не зупинятись на досягнутому.
Продовжують впроваджуватися енергозберігаючі заходи, роботи по заміні старих котлів на сучасні, енергоекономні.  Встановлено  по  2 таких  котли   ГЕФЕСТ-профі  на твердому паливі     потужністю  відповідно 350 та 300  КВт  в  Чечельницькій  СЗШ І-ІІІ ст. №1  та  Ольгопільській СЗШ І-ІІІ ст.   На виконання даних робіт використано   1095,2 тис. грн., в т.ч..  з державного бюджету – 976,0 тис грн., з районного – 119,2 тис.грн.
Усі   напрацювання  в галузі  освіти стали можливими завдяки   розумінню та підтримці     керівництвом   району,   сільських громад, агропідприємств,    сприянню народного депутата.
Основні завдання, над якими потрібно працювати у 2017 році:
- забезпечення  функціонування та розвитку мережі  навчальних  закладів;
- забезпечення якісного  харчування учнів та вихованців;
- оновлення комп’ютерного обладнання,  підключення до мережі швидкісного Інтернету усіх навчальних закладів;
- забезпечення якісно підготовки учнів до участі у предметних олімпіадах, зовнішньому  незалежному  оцінюванні;
- зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів, де найголовнішими завданнями є:
Чечельницька СЗШ І-ІІІ ст. № 1:
- заміна підлоги І поверху школи;
- ремонт шкільної їдальні;
- заміна вікон в класних кімнатах ІІІ поверху школи.
                                    Чечельницька СЗШ І-ІІІ ст. № 2:
- заміна підлоги в класних кімнатах.
                                   Ольгопільська СЗШ І-ІІІ ст.:
- ремонт  даху школи.
                               Вербська СЗШ І-ІІІ ст.:
- капітальний ремонт даху;
- ремонт актової зали школи.
                                Стратіївський НВК І-ІІІ ст.:
- придбання комп’ютерного класу;
- ремонт системи опалення в спортивній залі.
                               Демівська СЗШ І-ІІІ ст., Рогізківська СЗШ І-ІІ ст.:
 
- заміна вікон в приміщеннях  шкіл.    
123