Ще один крок до встановлення європейських норм місцевого самоврядування

Верховна Рада схвалила проект Закону України «Про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування».
«Ратифікувавши документ, Україна бере на себе зобов’язання створити умови для розширення прав громадян щодо участі у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування і забезпечити розвиток місцевої демократії. Члени територіальної громади зможуть більш дієво контролювати діяльність місцевої влади, аналізувати її ефективність, впливати на владу через участь у місцевих референдумах. Прийняття цього закону - ще один крок на шляху реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування, яка була затверджена Урядом», – зазначив Віце-прем`єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.
За його словами, участь громадян у веденні суспільних справ органами місцевого самоврядування важлива для підтримки легітимності рішень і запровадження прозорості, відкритості місцевої влади та підвищення її відповідальності. Саме за такою моделлю працює місцеве самоврядування у Європі, забезпечуючи кожній людині можливість долучатися до вирішення питань життєдіяльності громад.
Довідково: Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування є відкритим для підписання державами - членами Ради Європи, які підписали Хартію . Він підлягає ратифікації, прийняттю або затвердженню. Держава - член Ради Європи - не може ратифікувати, прийняти або затвердити цього Протоколу, якщо вона одночасно або раніше не ратифікувала, прийняла або затвердила Хартії. Україна ще у 1997 році ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, яка є частиною національного законодавства. 20 жовтня 2011 року в м. Страсбурзі Україна підписала Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, учинений 16 листопада 2009 року в м. Утрехті.