Щоб бути спроможними – краще об’єднуватися за перспективним планом
13.02.18

1172 – така кількість об’єднаних територіальних громад у перспективних планах (ПП) 23 областей, затверджених Урядом. Однак ця кількість не остаточна, оскільки Закарпатська область досі не схвалила перспективний план свого регіону. У трьох областях територія покриття ПП складає 21-36%,  а в більшості областей – 54-98%. Лише дві області, Рівненська та Кіровоградська забезпечили ПП, які покривають 100% їх території. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, посилаючись на дані Моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

«Важливо, щоб громади формувалися у відповідності до перспективних планів. Це аж ніяк не заперечує добровільності об’єднання, а лише дає змогу нікого не залишити поза реформою і наближує громаду, створену за перспективним планом, до рівня спроможної. Багато тих громад, які формувалися раніше без дотримання перспективних планів, сьогодні здійснюють приєднання до себе нових рад, як це раніше і передбачалося. Є і ті, хто об’єднався, але до спроможності там ще далеко. Причина знову ж таки у тому, що не дослухалися і формувалися без врахування бачення перспективного плану. Це помилковий шлях. Ті, хто його пройшов, вже у цьому переконалися.

Але ми не ідеалізуємо затверджені перспективні плани, які часто в регіонах підлаштовували під утворені ОТГ, щоб ті отримали статус спроможних. З іншого боку багато запропонованих в перспективних планах громад є результатом політичних рішень, що приймалися обласними радами і далекі від прагматичних розрахунків», — сказав В’ячеслав Негода.

На сьогодні в Україні 3313 територіальних громад сформували 710 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Майже вісім тисяч громад залишаються поки необ’єднаними.

Нагадаємо, нагальні завдання реформи обговорили в Києві на нараді з керівництвом регіонів під головуванням Геннадія Зубка.


Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 
 
123