Щоб радість не обернулася бідою
18.05.17

Наближається пора випускних вечорів. Для освітян та медиків це вкрай відповідальна та гаряча пора, тому що основне завдання, щоб свята пройшли не тільки весело, а й безпечно. 

Варто пам’ятати, що організатори свят, педагогічний та медичний персонал навчально-виховних закладів несуть персональну відповідальність в плані недопущення негативних наслідків від святкування, зокрема харчових отруєнь і спалахів гострих кишкових інфекцій.

На жаль, епідемічна ситуація в країні дуже напружена. В І кварталі 2017 року працівники Держпродспоживслужби України провели розслідування 44 спалахів кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 505 осіб, з них 447 дітей (88,5%). За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 22 спалахи, внаслідок яких постраждало 165 осіб, з них 109 дітей (52,2%), зокрема велика кількість спалахів зареєстрована в організованих дитячих колективах - 33 (75%).

На території Вінницької області вже зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 13 осіб, в т.ч. 10 дітей. 

Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь поєднує вживання недоброякісних харчових продуктів та готових страв, виготовлених як і в домашніх умовах, так і на харчоблоках в організованих колективах.  

Основними  причинами спалахів при організації свят є залучення до приготування страв  випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без дотримання температурного режиму.

Тому, щоб ваші свята проходили весело і залишили після себе лише приємні спогади, прислухайтеся до порад:

1. Випускні вечори проводити з залученням об’єктів, які зареєстровані в державному реєстрі потужності операторів ринку;

2. Закупку продуктів харчування проводити тільки гарантованої якості і за наявності супровідних документів.

3. Доставку харчових продуктів проводити лише транспортним засобом, який призначений для перевезення такої продукції.

4. В їдальнях, де будуть проводитись випускні вечори та приготування страв, має бути: наявність необхідної кількості працюючого технологічного та холодильного обладнання (температура в холодильних шафах не повинна перевищувати +2, +6 градусів); наявність холодної та гарячої протічної води; відповідність питної води вимогам держстандарту; приготування їжі та нарізка готової харчової продукції повинна проводитись працівниками, які пройшли відповідні медичні обстеження; категорично забороняється допуск до роботи з продуктами випадкових осіб, батьків в тому числі; суворе дотримання технології приготування страв.

5. З метою профілактики та недопущення епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах, забороняється використовувати в харчуванні дітей наступні страви і продукти:
- кондитерські вироби з кремами;
- молоко з ферм без пастеризації;
- молоко, сир, сметану без термічної обробки;
- молоко-самоквас у натуральному вигляді;
- макарони, млинці з м’ясом, сиром з непастеризованого молока;
- яйця та м’ясо водоплавної птиці;
- низькосортні сорти м’яса;
- паштети, фаршмаки, зельци;
- заливні страви, кров’яні та ліверні ковбаси;
- консервовані продукти домашнього приготування;
- всі види грибів;
- окрошку, морси, квас, напої з напівфабрикатів;
- смажені вироби у фритюрі (пончики, пиріжки, риба у клярі та ін.);
- кулінарний жир;
- майонези, гострі соуси, есенції;
- м’ясні салати та салати зі свіжих овочів (овочі використовуються в натуральному вигляді);
- солодкі газовані напої.

123