Щодо підтримання петиції
20.07.16

Благодійна Організація «Чорнобильський фонд здоровя» відповідно до законодавства України, своєї статутної мети, в інтересах громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснює благодійну діяльність та відкрила низку благодійних програм.
Програми орієнтовані на покращення соціального забезпечення чорнобильців, яким компенсації та пільги повинні надаватися державою та органами місцевого самоврядування безоплатно.
В межах своїх Програм, за рахунок благодійності, Організація планує передавати чорнобильцям житло, ліки, продукти харчування тощо, але відповідно до положень Податкового кодексу України суми, які перевищують граничний розмір доходу, визначений згідно ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня звітного податкового року, підлягатиме оподаткуванню.
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги» від 2 вересня 2014 року №1668-VIIвстановлено, що суми коштів, отриманих благодійниками-фізичними особами (які внесені в Реєстр волонтерів АТО) на банківські рахунки для надання благодійної допомоги на користь АТО, не включатимуться в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку на доходи фізичних осіб.
По відношенню до чорнобильців така ситуація є вкрай несправедливою, міжнародні благодійники при наданні благодійної допомоги чорнобильцям не мають бажання ще й сплачувати з цього податки. Державне недофінансування статей чорнобильського закону тягне масові народні обурення, отримання податків з нульових доходів не приносить користь держави.
Своєчасне внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування отриманої чорнобильцями благодійної допомоги створить умови для надходження в Україну великих обсягів благодійної допомоги, що суттєво зменшить навантаження на державний та місцевий бюджети в межах виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року №796-XII.
Беручи до уваги вищезазначене, пропонується рекомендувати усім підтримати петицію Президенту України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги, отриманої фізичними особами, громадянами, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи, та не включати такі суми в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку на доходи фізичних осіб.
Петиція Президенту України на сторінці офіційного Інтернет-представництва Президента України https://petition.president.gov.ua/petition/26215
Петиція Президенту України на Інтернет сайті Організації http://chernobyl-people.org/uk/petytsiya-prezydentu-ukrayiny-2/
З більш детальною інформацією про діяльність Організації та умовами її благодійних програм є можливість ознайомитись на Інтернет сайті Організації http://chernobyl-people.org

 

 

123