Щодо соціального захисту осіб з інвалідністю
26.07.16

 
На сьогоднішній день на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 1075  інвалідів з них :
-         інвалідів війни – 163 чол.
-         інвалідів, захворювання яких пов’язане з наслідками аварії на ЧАЕС – 187чол.
-         дітей інвалідів до 18 років – 75 чол.
-         інвалідів зз – 750 чол.
Рівень державного соціального захисту осіб з обмеженими можливостями є відображенням рівня розвитку суспільства в цілому. Протягом останніх десятиріч в Україні відбулися суттєві зміни стосовно ставлення до інвалідів. Основою цих змін є визнання рівності прав інвалідів на повноцінне життя в суспільстві та створення державою реальних умов для реабілітації та соціальної інтеграції інвалідів. Якщо раніше їх основу становили здебільшого мотиви милосердя до інвалідів, то нині –стан дотримання їх прав. Обов’язком держави і суспільства є забезпечення належного соціального захисту і підтримки, соціальної інтеграції, створення рівних можливостей для самореалізації, повноцінного життя, здобуття освіти і працевлаштування, долучення інвалідів до духовного, культурного, спортивного життя.
Інвалід – це людина з особливими потребами, тобто людина, яка потребує допомоги та підтримки від держави не лише в грошовому еквіваленті, а й особливого планування житла, облаштування під’їздів, громадського транспорту, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, сприяння у здобутті освіти, професійних знань, працевлаштування, медичних і культурних послуг.
За 7 місяців 2016 року інвалідам різних категорій надано пільг на загальну суму   57,5 тис.грн., зокрема:
на електроенергію –  39,1,3тис.грн.

на житлово-комунальні послуги –  8,4тис.грн.

Актуальним питанням є забезпечення безперешкодного доступу людей з інвалідністю до житлових будинків, приміщень центральних органів виконавчої влади, об’єктів соціальної інфраструктури – закладів охорони здоров’я, соціального захисту та соціального обслуговування, освіти, адміністративні будівлі та громадський транспорт.  Саме безперешкодний доступ забезпечує обладнаний пандус, тому крім встановлення пандусів потрібен контроль від держави громаськості за дотриманням нормативів та стандартів у створенні безбар’єрного середовища.

Забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та мало мобільних груп населення до соціальної, архітектурної, транспортної інфраструктури знаходиться на постійному контролі районного комітету забезпечення доступності  людей з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної  інфраструктури, створеного при Чечельницькій райдержадміністрації. Розпорядженням  голови райдержадміністрації №249 від 18.07.2016  оновлено  склад районного комітету, до якого входять :

   1.   Беседа   Ольга Віталіївна  - заступник голови райдержадміністрації.

   2.   Крук Наталія Анатоліївна – заступник голови районної ради.
   3.    Мартинюк Станіслав Миколайович – начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації
   4.    Гарник Любов Григорівна – директор територіального центру соціального обслуговування ( надання соціальних послуг) Чечельницького району.
   5. Кучерявий  Юрій Олексійович - головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації
   6. Деменчук Галина Василівна – начальник відділу освіти  райдержадміністрації.
   7.    Жмурко Олександр Миколайович – завідувач сектору містобудування та архітектури Чечельницької райдержадміністрації, головний архітектор району.
   8.    Коваль Віктор Аврамович – головний лікар РЦ ПМСД.
   9. Шумило Аліна Петрівна – начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації.
   10.  Бучацька Валентина Станіславівна – провідний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення та з питань соціального обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці управління праці та соціального захисту населення.
   11.  Климкович Володимир Євгенійович – інвалід загального захворювання ІІ групи  ( за згодою).
В районі створено умови для доступу осіб з інвалідністю обмеженими фізичними можливостями до будинків, де розташовані районна державна адміністрація, районна рада, управління праці та соціального захисту населення, районний центр зайнятості, управління Пенсійного фонду, поліклініка та інші. Загалом забезпечено безперешкодний доступ до 38 об’єктів громадського призначення.      
Доступність будівлі для мало мобільних груп населення – це не тільки пандус зовні будівлі, це і ширина вхідних дверей не менше 0,9м., і доступ до кабінетів на першому поверсі, а не тільки до вестибюлю, це і пристосовані санітарно-гігієнічні приміщення.
Гострою залишається проблема забезпечення інвалідів автомобільним транспортом, на даний час 35 інвалідів стоять у черзі на авто. 
Настав час в районі вирішувати проблему транспортного забезпечення людей з інвалідністю  «Соціальним таксі» для чого потрібно кооперувати кошти з різних джерел фінансування. Для вирішення проблеми забезпечення архітектурної та транспортної  безбар’єрності, має місце завдання по забезпеченню найближчим часом повної доступності всіх закладів для людей з інвалідністю.

 

 

123