Сектор цивільного захисту, оборонної роботи РДА інформує
13.06.18

Відповідно  до Указу Президента України від  15.02.2018 р № 33/2018 «Про звільнення  в  запас  військовослужбовців строкової  служби, строки проведення  чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову  військову  службу   у 2018 році»   на  початку  червня завершився  весняний  призов до  Збройних  Сил  України.

     Всього по Чечельницькому  району  підлягало  виклику  на  медичні  комісії 427 чол. З’явилось на комісію 199 чол.  Відібрано  за  станом  здоров’я  13 юнаків, які пішли   служити.  Надано  відстрочку  від проходження  служби  151 чол.

    В  кращу  сторону  районний  військовий  комісаріат відзначає  роботу  Вербської  сільської  ради, Берізецької, Любомирської, Тартацької, Рогізківської  сільських  рад  та Чечельницької   селищної  ради.

    За  рахунок  коштів  районного  бюджету  здійснювалось перевезення  призовників  до м. Козятин  на  обласну  медичну  комісію.   

    Керівництвом держави, та Збройних Сил забезпечено належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб,  на 1 січня календарного року  (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень).

   Порядок виплати визначено постановою КМУ від 12.08.2015 №587 «Про затвердження Порядку виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу»).

    Їм виплачується щомісяця 154 – 245 грн. (залежно від  звання та посади) на додаткові особисті потреби.

    При звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від  звання і посади).

    Для військовослужбовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.)

    Їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад).

   Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

   За ними зберігаються робоче місце та середній заробіток.  

   За ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

   Після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірісередньої заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які працювали).

     У розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

  Виплати здійснюються відповідно до пункту 3 статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 185 (із змінами).

    Також, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані.

    Особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

   Тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).

   Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників.

123