Село розвивається - Вербська територіальна громада
20.06.18

15 червня відбувся схід села Вербської територіальної громади, в якому взяли участь запрошені: голова районної ради Сергій П'яніщук, перший заступник голови РДА Віталій Савчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк, начальник відділу Держгеокадастру в Чечельницькому районі Олег Кохановський, головний лікар ЧечельницькогоЦПМСД Віктор Коваль, дільничний інспектор, старший лейтенант поліції Володимир Зварищук,голова СТОВ "Агрофірма "Вербка" Роман Гончаренко.

Звітуючи, сільський голова Сергій Блиндур детально поінформував присутніх про проведену організаційну, фінансово-господарську діяльність. Він зазначив, що на території сільської ради знаходиться два населених пункти:     с. Вербка та с. Василівка.

У селі Вербка проживає 1674 чол., у селі Василівка – 36.Зних 7 інвалідів війни та прирівняних до них категорій, 25 учасників бойових дій, 18 учасників війни, 24 учасники АТО, 3 дітей інвалідів, 4 ліквідаторів на ЧАЕС, 65 одиноких пристарілих громадян, 11 багатодітних сімей, 2 дітей-сиріт, 11 матерів-одиначок, 21 неповна сім'я, 33 молодих сімей.

На даний час налічується 677 жилих дворів, в яких проживає 1710 чоловік. За 2017 рік народилося 11 дітей, померло 25 жителів, одружилося 3 пари. Станом на 15 червня 2018 року народилася 1 дитина, померло 11 жителів, одружилося 2 подружні пари.   

За словами Сергія Андрійовича за звітний період відбулося 12 засідань виконавчого комітету та 7 сесійних засідань.

У минулому році було зареєстровано 67 звернень громадян по земельних та соціальних питаннях. Вони були вирішені в повному обсязі та зняті з контролю.

На території сільської ради функціонує ДНЗ "Тепле гніздечко", в якому виховується 48 дітей та Вербська СЗШ І-ІІІ ст., в якій навчається 130 дітей. «Тепле гніздечко» зайняло I місце по усіх показниках серед дитячих дошкільних установ району. Цеєдиний заклад,  який береактивну участь унаписаніпроектів для розвитку територіальної громади. 

У Вербці працює лікарська амбулаторія та лікарська аптека. Планується будівництво нової лікарської амбулаторії.

На території села працює 5 робітників територіального центру, які не тільки опікуються одинокими пристарілими та непрацездатними громадянами, але й займаються волонтарською діяльністю.

Відповідно до програми благоустрою, проведено ряд заходів на покращення санітарного стану та впорядкування територій, підприємств та установ. Приміром, цього року вже розчищено притоку річки Савранка.

Особливу увагу сільський голова приділив культурно-масовій роботі. Зазначив, що  вербський духовий оркестр відомий не тільки на території району, а й за межами області. Вінготується цими днями до захисту присвоєння звання "народного". Спонсором усіх творчих заходів та духового оркестру є АФ «Вербка»(директор Р. Гончаренко).

26 серпня цього року планується проведення міжрегіонального фестивалю духової музики «Давай за музик».

Проблемою в селі залишається реконструкція сільського будинку культури.У бюджеті сільської ради немає коштів на ремонт будівлі. Тому питання залишається відкритим.

Долучився до виступу і перший заступник голови РДА Віталій Савчук, який зупинився на питаннях про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ. Детально й компетентно розповів присутнім про медичну реформу, яка відбувається нині в первинній ланці,  відповів на всі запитання учасників зборів щодо реформування, а також зупинився на питаннях військової служби за контрактом.

Перед присутніми виступили Мартинюк С.М., Кохановський О.В.,  Коваль В.А., Зварищук В.А.

Депутат районної ради Гончаренко Р.В. прозвітував про свою депутатську діяльність у 2017 році.

Жителі Вербської громади проявляли неабияку активність. Зокрема, присутніх цікавило: чому в селі закрили відділення Ощадбанку; коли буде виплачена заборгованість по Чорнобильських коштах за рішеннями суду; скільки коштів виділяється на ремонт сільських доріг; коли буде вже лікар у Вербській амбулаторії та багато інших питань.

Підсумовуючи схід села, Сергій П'яніщук відмітив активну участь громади у написанні різного роду проектів, акцентував увагу на плідній роботі сільського голови та тісній співпраці з базовим сільськогосподарським підприємством. «Ми переконалися, що Вербська громада працюєна благо своєї малої батьківщини» - зазначив голова районної ради.

   

 

123