Семінар-нарада з селищним та сільськими головами
18.06.20

Про стан організації весняного призову громадян на військову строкову службу в ЗСУ доповів військовий комісар райвійськкомату Сергій Паладій. Він прозвітував, що на даний час військовим комісаріатом проводиться оповіщення призовників задля проходження медичного огляду щодо визначення придатності проходження строкової служби. З’явились у РВК більше 40-ка призовників. Попередній план весняного призову у Чечельницькому районі становить 15 юнаків. На даний час службу у Збройних Силах України несуть близько 50-ти жителів нашого району. «Кожен призовник перед відправленням у Козятинський пункт збору буде проходити тестування на корона вірусну хворобу», - зазначив Сергій Паладій».

Перший заступник голови РДА Віталій Савчук наголосив, що через карантин змістились строки призовної кампанії: «Весняний призов закінчується у липні, а уже у серпні починається осінній».

Учасники семінару заслухали доповідь начальника фінансового управління райдержадміністрації Ніни Решетник про стан виконання місцевих бюджетів області за 5 місяців поточного року. За словами начальника управління, на сьогодні втрати місцевих бюджетів за час карантину складають 798 тис.грн (звільнення юридичних та фізичних осіб-підприємців від сплати ЄСВ та плати за землю). Крім того, місцеві бюджети недоотримали лісового збору. Із запланованих 138-ми тис.грн надійшло тільки 2,6 тис. грн (2%). Причина – призупинення роботи Державного лісового господарства.

«Вся область несе втрати від карантину. За 3 місяці обласний бюджет недоотримав 52 млн грн. Це – наші дороги та соціальна сфера», - додав Віталій Володимирович.

Про переведення земель державної власності у комунальну власність з метою створення громадських пасовищ надала роз’яснення в.о. заступника начальника відділу у Чечельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Ірина Максимова. Для забезпечення потреб територіальних громад району у створенні громадських пасовищ для випасання худоби та з метою сприяння розвитку скотарства, зокрема молочного та м’ясного поголів’я великої рогатої худоби, слід дотримуватися порядку вчинення дій зі створення громадських пасовищ за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності та належного оформлення права власності (користування) на них. Адже чіткий алгоритм створення пасовищ допоможе оперативно вирішити питання випасу худоби та захистить права селян.

«Оскільки земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, наше головне завдання слідкувати за тим, щоб вона використовувалась раціонально і ефективно. Тому наполегливо рекомендуємо органам місцевого самоврядування належно оформлювати права власності (користування) на громадські пасовища відповідно до вимог чинного законодавства», - зауважив Віталій Савчук.

Про роботу первинної ланки медицини Чечельницького району та фінансування медичних пунктів, ФАПів поінформував головний лікар КЗ «Чечельницький РЦ ПМСД» Віктор Коваль. Про можливість відновлення роботи медпункту на території колишнього цукрозаводу неодноразово зверталися тамтешні жителі до райдержадміністрації, районної та селищної рад. Коментуючи ситуацію, селищний голова Світлана Палісіка зазначила, що у бюджеті селищної ради на даний час немає коштів. Зрештою, всі сільські голови дійшли згоди, що спільним фінансуванням (місцевий бюджет та НСЗУ) медпункти у територіальних громадах будуть утримуватись.

Ознайомивши учасників наради із загальною тенденцією щодо COVID – 19, перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук озвучив інформації щодо підготовки до опалювального сезону, участі у акції «За чисте довкілля» та детально зупинився на питанні створення та роботи двох опорних шкіл у районі (Чечельницької №1 та Ольгопільської). У 2019-2020 н.р. в КЗ «Чечельницька СЗШ   І-ІІІ ст. №1» навчалося 389 учнів.  Планується підвезення 25 учнів  5-9 класів із села Білий Камінь та 30 учнів  5-9 класів із села Тартак. Проектна потужність КЗ «Чечельницька СЗШ  І-ІІІ ст. №1» –  660 учнівських місць. Загальна площа приміщень 5662 м². У 2020 році передбачено придбання 1 шкільного автобуса для КЗ «Чечельницька СЗШ  І-ІІІ ст. №1» відповідно до розпорядження КМУ від 27.11.2019 №1106-р. Чечельницькою  районною  радою  надіслано Вінницькій обласній Раді  угоду про передачу субвенції  з районного бюджету до обласного бюджету сумою 820,0 тис.грн.  для співфінансування  придбання  шкільного автобуса.    Передача субвенції буде здійснена у серпні 2020 року.

У 2019-2020 н.р. в КЗ «Ольгопільська СЗШ   І-ІІІ ст.» навчалося 300 учнів.  Планується підвезення 8 учнів  10-11 класів із села Демівка та 7 учнів 10-11 класів із села Стратіївка. Проектна потужність КЗ «Ольгопільська СЗШ  І-ІІІ ст.» –  400 учнівських місць. Загальна площа приміщень 3242 м². Наявні 3 шкільних автобуси (1 – в КЗ «Ольгопільська СЗШ  І-ІІІ ст.», 1 – в КЗ «Демівська СЗШ  І-ІІІ ст.», 1 – в КЗ «Стратіївський НВК  І-ІІІ ст.»).

«Створення філій опорних закладів буде забезпечено після утворення територіальних громад», - додав Віталій Савчук.

Підводячи підсумки, голова районної ради Сергій П’яніщук закликав селищного і сільських голів здійснити моніторинг щодо подання декларацій депутатами селищної і сільських рад та в разі неподання поінформувати НАЗК про порушників. Далі керівник районної ради зазначив, що до місцевих виборів (25 жовтня 2020 року) всім територіальним громадам слід готуватись заздалегідь: оформити та здати документи в архів, надати  чергові відпустки працівникам, інше. «Наразі Кабінетом Міністрів України розробляється механізм реорганізації органів місцевого самоврядування всіх рівнів, яка відбудеться до завершення поточного року», - додав Сергій Вікторович.

В ході наради очільниками громад району піднімались питання формування штатів ОТГ, відповідальності за якість відремонтованих доріг, інші.

 

123