Шлях до успішного розвитку громади через інвестиції
09.08.17

8 серпня 2017 року в смт Крижопіль відбувся перший із, запланованої ВОАОМС та Вінницьким обласним ресурсним центром розвитку громад Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», серії кущових семінарів на тему «Створення ресурсно-інформаційних центрів в територіальних громадах Вінницької області та написання стратегічних планів розвитку територій ОТГ з залученням відповідальних за грантову діяльність, на рівні районів та громад».

Участь в семінарі прийняли близько 80 представників органів місцевого самоврядування з Крижопільського, Бершадського, Піщанського, Теплицького, Томашпільського, Тростянецького, Чечельницького та Ямпільського районів.

Делегацію від нашого району очолив перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук.

В даному заході прийняв участь заступник Голови обласної Ради Михайло Кременюк, який виступив з вітальним словом перед присутніми та наголосив на важливості співпраці, задля кращого майбутнього територіальних громад.

Також всіх присутніх привітали заступник голови Крижопільської районної ради Іван Русін та заступник голови Райдержадміністрації Валентина Круць.

Перший заступник Керівника Секретаріату   ВОАОМС Володимир Репей розповів про діяльність Асоціації в плані створення грантової вертикалі у Вінницькій області та про навчання грантовій діяльності представників ОМС у кожному районі Вінниччини.

В ході семінару координатор Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток орієнтований на громаду” Анастасія Ланіна виступила з доповіддю про розвиток та мобілізацію громадиде наголосила, що «лише активна позиція громади дозволяє її членам вільно розвиватися та відстоювати спільні інтереси». «Коли люди об’єднуються навколо проблеми, яка їм болюча, вони  можуть залучити всі необхідні кошти та ресурси для її вирішення» – зауважила пані Анастасія. Також Анастасія Ланіна висвітлила нюанси успішної діяльності громадської організації, а також основні етапи створення стратегії розвитку громади. Зазначила, що чим більше людей буде залучено до написання стратегії  розвитку громади, тим більшу якість вона матиме. Досить важлива частина виступу пані Анастасії була відведена висвітленню основних  типових помилок при подачі грантових проектів зарубіжним донорам.

З висвітленням діяльності Ресурсного Центру розвитку громад Крижопільського району виступила начальник відділу економічного аналізу прогнозування головного управління регіонального розвитку райдержадміністрації керівник Центру – Катерина Астапенко. Пані Катерина розповіла про основні моменти роботи Центру та поділилася порадами щодо успішної роботи Центру. «Дійте – це можливо» – наголосила пані Катерина.

Також про успішну діяльність даного напрямку, на прикладі Ресурсного Центу з сталого розвитку при ВТЕІ КНТУ, розповіла координатор Центру – Наталія Махначова. Пані Наталія розповіла про діяльність даного центу, а під кінець доповіді зазначила: – «Хоч у нас і різна специфіка діяльності, проте, мета у нас одна – це успішний розвиток Вінниччини, усієї країни і кожної, окремо взятої, територіальної громади".

Далі з про обласний конкурс розвитку громад розповів Віктор Іщук, висвітливши особливості роботи Адміністратора конкурсу. Також, в ході даного виступу, було висвітлено різні підходи роботи над грантовою діяльністю, на прикладі Крижопільського, Тростянецького, Калинівського і Тиврівського районів. На кінець свого виступу Віктор Іщук звернувся до учасників семінару з проханням, при наявності пропозицій щодо методики створення ресурсних центрів та пропозицій щодо положення про 15 обласний конкурс проектів розвитку громад – звертатися, безпосередньо, до нього. Крім цього було акцентовано увагу на тому, що проекти на 15 обласний конкурс проектів розвитку громад потрібно писати вже зараз – «це дасть змогу більш детально та виважено його опрацювати, що стане запорукою успіху»  – наголосив пан Віктор.

Виступ Віктора Іщука підсумував першу частину семінару, присвячену питанню створення ресурсних центрів, а далі відбувалося висвітлення питань, які попередньо були запропоновані громадами для роботи Асоціації.

Так, Віктор Гайдей – начальник відділу розвитку сільських територій Департаменту  агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА виступив перед учасниками семінару з темою розвитку виробничо-закупівельних, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на селі. Пан Віктор розповів про наявні кооперативи та їх створення, а також особливості їх розвитку. А також доніс до учасників інформацію про пільгове кредитування фермерських і особистих селянських підприємств та розповів про необхідний пакет документів для кредитування сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

Начальник юридичного відділу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області – Артур Бойко розповів про практику вирішення земельних спорів,  висвітлив нюанси врегулювання питань погодження передачі земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів у користування або у власність з органами місцевого самоврядування, на підвідомчих територіях яких знаходяться земельні ділянки.

Про поводження з твердими побутовими відходами розповіла заступник Начальника управління житлово-комунального господарства Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА – Тетяна Бурковська. Пані Тетяна розповіла про різні методи сортування сміття і зазначила, що завдяки сортуванню можна отримати найбільш ресурсоцінний компонент. Також, в ході виступу, було висвітлено нюанси утилізації відходів у сільській місцевості та наголошено на тому, що кожна громада має обрати свій, найбільш прийнятний, варіант збору сміття. «Саме екологічна свідомість громадян є основною проблемою при зборі сміття» – зазначила пані Тетяна. Пані Марія Зонова – начальник відділу комунального господарства Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА розповіла про нормативні акти, що стосуються тарифоутворення.

Також в ході семінару було презентовано відео-ролик із, започаткованої ВОАОМС, серії репортажів про висвітлення кращих практик із залучення коштів на розвиток громад. Даний відеоматеріал висвітлив інформацію про створення та діяльність СОК «Вільшанський колосок» (с. Вільшанка Крижопільського району).

Підсумки заходу підвів Володимир Репей та подякував всім учасникам семінару від імені Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування та висловив надію, що підсумком цього семінару стане пожвавлення роботи щодо залучення грантових ресурсів та загального покращення інвестиційного клімату в громадах Вінниччини.

За інформацією офіційного веб-сайту Вінницької обласної асоціації органів місцевого саморядування

123