Штрафні санкції за порушення порядку подання інформації
11.06.20

Законом № 466 змінено штрафні санкції за порушення порядку подання інформації контролюючим органам про угоди щодо оренди об'єктів нерухомості. Такий порядок передбачений у спеціальній ст. 119-1 ПКУ.

Нагадуємо, відповідно до пп. "б" пп. 170.1.5 ПКУу разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену статтею 119-1 ПКУ.

Так, п. 119-1.1 ПКУ визначено, що порушення нотаріусом порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об'єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. Повторне протягом року вчинення такого порушення тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн.

Аналогічні штрафи, за порушення порядку подання зазначеної інформації, застосовуватимуться і до посередників зі здачі нерухомості в оренду.

Адже, згідно з пп. 170.1.6 ПКУ суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтер несе відповідальність, передбачену статтею 119-1 ПКУ.

123