Служба у справах дітей - про всиновлення
04.01.17

Сучасна правова тео­рія, вказуючи на форми влаштування дітей, котрі залишились без батькі­вської опіки, ототожнює їх з формами сімейного ви­ховання дітей, які позбав­лені батьківського догля­ду. Відповідно до Сімей­ного кодексу України при виборі форм влаштування дитини надають перевагу сімейним формам вихо­вання, серед яких — пе­редача на усиновлення (удочеріння), під опіку (піклування), у прийомну сім'ю. І тільки, якщо немає можливості передати ди­тину у сім'ю, Законом доз­волено направити її в ус­танови для дітей-сиріт і дітей, які залишились без догляду батьків, усіх типів (виховні установи, ліку­вальні установи, установи соціального захисту). Проте усиновлення зали­шається найкращим ви­дом сімейного виховання дітей, оскільки вони знахо­дяться в умовах, найбільш близьких до тих, які складаються в родині, заснованої на спорід­ненні.

За останні роки зміни­лося багато законів щодо усиновлення. Процедура стала більш прозорою та доступною, на даний час юридичний аспект уси­новлення триває декілька місяців, а не кілька років.

Як показує практика, на сьогодні не існує про­блем з усиновленням ма­люків до 5 років. Більш складна ситуація із стар­шими дітьми, адже страх перед невідомістю нерідко стає перепоною де­яким молодим парам просто рухатися вперед до своєї мети.

Традиційно вважаєть­ся, що усиновлення — це вирішення проблем дити­ни, яка втратила сімейне оточення. Але це також особлива дорога батьків­ства. Адже бути батька­ми — це один із найваж­ливіших обов'язків, який доводиться виконувати у житті, але водночас найбільш цікавий та гідний старань.

І якщо у вас є бажання взяти дити­ну в родину, в цьому вам допоможуть спеціалісти служби у справах дітей Чечельницької районної дер­жавної адміністрації.  За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: Чечельник, вул. Героїв Майдану, 31. Тел. 2-21-79.

123