Сприяння зайнятості населення - завжди в пріоритеті
10.08.17

8 серпня 2017 року в приміщенні Чечельницького районного центру зайнятості відбулося засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення Чечельницького району.

У заході взяли участь заступник голови РДА – Беседа Ольга Віталіїївна, директор районного центру зайнятості – Котенко Олена Миколаївна, начальник Управління праці та соціального захисту населення Чечельницької РДА – Мартинюк Станіслав Миколайович, голова профспілкової організації працівників агропромислового комплексу, голова Координаційної ради профспілок Чечельницького району – Колісник Юхим Іванович, завідуюча консультативно-діагностичною поліклінікою КУ «Чечельницька ЛПЛ», голова райкому профспілок працівників охорони здоров’я – Рудь Наталія Анатоліївна, провідний спеціаліст сектору молоді і спорту Чечельницької РДА  - Віталій Мелетійович Головань, головний бухгалтер ТОВ «Лісмайстер» - Чорновол Віталій Матвійович, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Чечельницького РЦЗ – Істратова Наталія Дмитрівна.

На засіданні розглядалися такі питання:

1. Про хід виконання «Програми зайнятості населення на період до 2017 року» за січень-липень 2017 року.Про співпрацю органів влади та центру зайнятості у реалізації окремих положень Закону України «Про зайнятість населення», зокрема питання забезпечення поточної та перспективної потреби у кадрах, тимчасової зайнятості, механізми стимулювання роботодавців щодо створення нових робочих місць та працевлаштування соціально вразливих категорій населення, гарантії збереження зайнятості таких осіб.

2.Про основні принципи легальної трудової міграції, запобігання протидії торгівлі людьми та експлуатації дитячої праці.

Із доповіддю на засіданні виступила Котенко Олена Миколаївна – директор Чечельницького РЦЗ, яка зазначила, що Державна служба зайнятості є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку підходящої роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою роботи.

Одним із пріоритетних завдань служби зайнятості та Чечельницького районного центру зайнятості в умовах сьогодення є забезпечення індивідуального підходу до кожної людини, надання оперативної та якісної допомоги у працевлаштуванні.

Протягом січня-липня2017 року послугами Чечельницького районногоцентру зайнятості скористалося 888громадян. З них 732особимали статус зареєстрованого безробітного. Всього працевлаштовано 397осіб, що звернулись до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, в тому числі 241зареєстрованих безробітних. Рівень працевлаштування зареєстрованих безробітних складає 32,9%.

Служба зайнятості в своїй діяльності завжди впроваджує інноваційні підходи в надані послуг анномуам роботи, зокрема, підготовка та розміщення в мережі Інтернет відео-резюме безробітних, проведення skype-співбесід з роботодавцями. Усі ці заходи безумовно сприятимуть підвищенню рівня працевлаштування громадян.

Особам, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню згідно чинного законодавства фахівці центру зайнятості приділяють особливу увагу. Надалі одним із першочергових завдань служби зайнятості є надання комплексу соціальних послуг щодо сприяння працевлаштуванню демобілізованим військовослужбовцям, в тому числі учасникам АТО та вимушено переміщеним особам. Усім особам надано комплекс профінформаційних та профконсультаційних послуг.

В 2017 році продовжуєтьсяробота в напрямку популяризації військової служби за контрактом. Вцентрі зайнятості створенийінформаційнийкуточок, де розміщена інформація про наявні актуальні вакансії для проходження військової служби. В рамках співпраці з військкоматом проводяться тематичні семінариз орієнтації військову службу за контрактом.

Одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю отримали 3 зареєстрованих безробітних.

Співпраця з  роботодавцями – один з пріоритетних напрямків роботи служби зайнятості. Служба пропонує широкий спектр соціальних послугдля цієї категорії.Серед них ті, що надають економічну підтримку підприємству – компенсація витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування безробітних.За звітний період 2017 року прийняті рішення про надання компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям, які працевлаштували на нові робочі місця 13 осіб з числа безробітних, в тому числі 2 особи, що потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню та 11 осіб до роботодавців, що працюють в пріоритетних видах економічної діяльності.

За січень-липень 2017 року в Чечельницькому районному центрі зайнятості в наявності було 419 вакансій, з яких 348 укомплектовані, що складає 83 % від загальної чисельності. З метою налагодження тісної співпраці щодо укомплектування підприємств персоналом проводяться різноманітні заходи, в тому числі семінари,  круглі столи, робочі зустрічі, ярмарки вакансій з роботодавцями та відвідування підприємств фахівцями центру зайнятості.

Однією із важливих  активних форм зайнятості є організація громадських та інших робіт тимчасового характеру. Про те, що це дієва та потрібна послуга, свідчать результати роботи.

Так, за січень-липень 2017 року до участі в громадських роботах було залучено 90 осіб, які працювали у селищній раді і виконували наступні роботи: благоустрій та озеленення територій населеного пункту, об’єктів соціальної сфери, зон відпочинку, упорядження меморіалів, пам’ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни і утримання у належному стані цвинтарів,  тобто роботи, які мають суспільно корисний характер і відповідають потребам громади. На ці цілі було використано всього 219 тис.грн. ( 50/50 – рівними частинами за рахунок коштів місцевого бюджету – 109,5 тис. анн. та Фонду загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття – 109,5  тис. анн.).

За кошти місцевого бюджету у січні-липні 2017 року на громадські роботи направлено 25 осіб та використано – 87 тис. анн. Активну участь в залученні громадян до участі в громадських роботах взяли селищна рада та 13 сільських рад.

З метою підвищення якості робочої сили, підготовки необхідних для роботодавця фахівців та відповідно до потреб ринку праці та конкретних потреб роботодавців у персоналі організовується професійне навчання безробітних: стажування зареєстрованих безробітних безпосередньо у роботодавців, професійне навчання в навчальних закладах та центрах професійно-технічної освіти служби зайнятості.

Протягом січня-липня 2017 року за направленням Чечельницького районного центру зайнятості проходили професійне навчання 132 зареєстрованих безробітних.

Фахівцем з профорієнтації активно ведеться робота з учнівською молоддю щодо орієнтації на здобуття  робітничих професій та  реального погляду на сучасний ринок праці і вимоги сучасного роботодавця.

В напрямку інформування громадян, які вирішили працювати в інших країнах, проводилися превентивні заходи з питань трудової міграції та протидії торгівлі людьми, створено інформаційний куточок щодо правових основ легальної трудової міграції, ризиків для нелегальних мігрантів та переваг працевлаштування в Україні. Під час роботи в анному напрямку використовуються офіційні веб-сайти. Надавалася  інформація населенню про наслідки нелегального працевлаштування, в тому числі за кордоном, шляхом проведення семінарів «Запобігання нелегальній  трудовій міграції та протидії торгівлі людьми», до яких були залучені фахівці райдержадміністрації та міграційної служби.

          Заслухавши  та обговоривши інформацію Котенко Олени Миколаївни про стан ринку праці, хід виконання Програми зайнятості населення Чечельницького району на період до 2017 року, районний координаційний комітет сприяння зайнятості населення рекомендує:

 

І. Інформацію взяти до відома.

ІІ.

1.    Управлінню праці та соціального захисту населення Чечельницької РДА, районній службі зайнятості, профспілкам активізувати співпрацю щодо:

-                   оперативного працевлаштування шукачів роботи, якісного підбору кадрів,

-                   організації широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо наданих Законом можливостей для створення нових робочих місць шляхом компенсації  єдиного внеску.

3. Виконкомам сільських та селищної рад  вишукати можливості збільшення видатків місцевих бюджетів для фінансування організації  громадських  робіт, вжити заходів для розширення переліку видів таких робіт,  активізувати проведення громадських  робіт з благоустрою населених пунктів, упорядкування об’єктів культурної спадщини, пам’ятників та місць поховання осіб, які загинули у боротьбі за свободу і незалежність України.

4. Районній службі зайнятості на підставі Закону «Про зайнятість населення» координувати роботу територіальних громад по виконанню програми зайнятості та не рідше ніж 1 раз на півроку заслуховувати про результати виконання на виконкомах.

ІІ.

  1. Управлінню праці та соціального захисту населення Чечельницької РДА, районному центру зайнятості, управлінню Пенсійного фонду у Чечельницькому районі, районному центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, з метою привернення більшої уваги до неконкурентноспроможних категорій населення та роз'яснення їхніх прав, організувати безпосередні зустрічі в територіальних громадах   починаючи з  жовтня2017 року. (за окремим графіком – додаток 1, 2).
  2. Органам влади, міграційній службі району, районній службі зайнятості, профспілкам активізувати співпрацю щодо:

а)            інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо основних принципів легальної трудової міграції;

б)            інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо нових вимог перетину державного кордону України в умовах безвізового режиму з країнами ЄС. Зокрема розробити інформаційні буклети та поширювати їх серед заявників, які подають документи на отримання біометричних паспортів громадян України для виїзду за кордон; підвищення обізнаності громадян у сфері візової лібералізації, ризиків, пов’язаних із нелегальною міграцією та неофіційним працевлаштуванням за кордоном.

 

  1. В січні 2018 року заслухати інформацію про хід виконання даних рекомендацій.

 

ІV.

1.          Редакції районної газети «Чечельницький вісник» систематично висвітлювати матеріали про результати роботи по даних напрямках. 

123