Стан виконання районної програми протидії туберкульозу
05.04.17

Туберкульоз сьогодні залишається найбільш поширеною інфекційною хворобою, що посідає перше місце за смертністю за напрямком інфекційних захворювань. Наш район у цьому плані не є виключенням де, як і в світі у значний період років спостерігається поширення захворюваності туберкульозом за рахунок нових чинників, основними із яких є соціальна незахищеність населення району, його зубожіння, зниження рівня якості життя, тотальна незайнятість по причині безробіття, що є наслідком матеріальної незахищеності та неспроможності жителів району фінансувати як попереджувальні так і лікувальні процеси. Все це породжує стресові ситуації і створює додаткові проблемні передумови для захворювання туберкульозом.

Ще у 1995 році ВООЗ було об’явлено в Україні стан епідемії туберкульозу. За ствердженням світових вчених на планеті смертність від туберкульозу коливається у рамках 2-х – 3-х міліонів осіб. Передбачається, що для найближчих 3-х поколінь людей туберкульоз залишиться реальною загрозою, який вбиває людину поступово.

Слід відмітити, що значною проблемою на сьогодні став хіміорезистетний туберкульоз, який спричинений мікобактеріями, що стійкі до протитуберкульозних ліків. Лікування такого туберкульозу ускладнюється із-за відсутності ліків проти деяких штамів мікобактерій і, особливо, недоступністю для населення до таких ліків.

Туберкульоз – заразна хвороба. Хворий, коли не лікується, може заразити за один рік у різний спосіб значну частину контактних осіб. Особливо вразливими до туберкульозу по причині не сформованого ще імунітету є діти та підлітки. Незаперечним і єдиним фактором попередження хвороби є діагностична проба Манту, що ставиться дітям до 17-ти річного віку і визначає перше інфікування дитини, підлітка. За результатом «Віражу» слідує проведення комплексу обстежень та специфічне профілактичне лікування. Для створення специфічного імунітету протитуберкульозу проводиться вакцинація БЦЖ.

Для боротьби із захворюванням туберкульозом у Чечельницькому районі відпрацьовано у відповідності до програми «Здоров’я нації» заходи протидії цьому захворюванню на період 2016-2017 роки, якою передбачаються витрати кошторисом у 2017 році на загальну суму 11,7 тис.грн. (придбання флюороплівки – 4,1 тис.грн; рентгенплівки – 4,3 тис.грн; фіксажу – 0,8 тис.грн; проявника – 1,5 тис.грн.) - фактично станом на 01.04.2017 року на зазначені попередньо матеріали профінансовано всього 2,5 тис.грн., що лише 12,8%. Крім того передбачено централізоване забезпечення медичними препаратами на загальну суму 20,2 тис.грн – фактично на 01.04.2017 року забезпечено медикаментами на суму 17,7 тис.грн.

 Для поліпшення епідситуації по туберкульозу в ЛПЛ регулярно організовуються семінари-навчання з питань профілактики, профільної медичної допомоги таким хворим і лікарські конференції за напрямком роз’яснення завдань по наданню кваліфікованої допомоги хворим туберкульозом у відповідності «Клінічних протоколів» (клінічних маршрутів). За планом заходів здійснено навчання персоналу клініко-діагностичної лабораторії щодо набуття навиків по обстеженню мокротиння, а також організовано дієвий контроль по дотриманню логістики доставки мокротиння із ЛПЗ РЦ ПМСД до клінічної лабораторії.

Наразі здійснюються заходи по дообстеженню виявлених хворих туберкульозом і осіб із групи ризику на базі ЛПЛ третинного рівня а також організовано забезпечується доставка мокротиння для обстеження в умовах ЛПЗ третинного рівня.

Для результативного здійснення і повного виконання планових завдань по профілактиці захворювання туберкульозом рівень фінансування, що зазначений вище районною програмою протидії захворюванню на туберкульоз на 2017 рік  є недостатнім. Районна медицина потребує додаткового фінансування з метою забезпечення ЛПЛ рентгенплівкою - 9,6 тис.грн, для придбання 1-го бікулярного мікроскопа - 30,0 тис.грн. та придбання паливно-мастильних матеріалів для своєчасного транспортування хворих туберкульозом і осіб групи ризику, доставки мокротиння з метою дообстеження у ЛПЗ третинного рівня у сумі - 35,0 тис.грн. і для обов’язкового облаштування комп’ютером протитуберкульозного кабінету вартістю 8,8 тис.грн. із підключенням його до мережі «Інтернет». 

123