Станіслав Мартинюк: протидія торгівлі людьми
01.08.18

Одним із найбільш небезпечних видів міжнародного злочинного бізнесу, що грубо порушує права особи, є торгівля людьми. Згідно з оцінками експертів Організації Об’єднаних Націй, цей вид злочину посідає третє місце за рівнем прибутковості після торгівлі наркотиками та зброєю.

Реалії сьогодення доводять, що ера протидії торгівлі людьми шляхом застосування давно відомих методів минає. Їх мають замінити нові методики розкриття злочинів із використанням інформаційних технологій, спеціалізованого програмного забезпечення із залученням вузькопрофільних фахівців-аналітиків.

У 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних націй 30 липня проголошено Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. Вищевказаною організацією зазначено, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми і привертати увагу до тяжкого становища жінок, чоловіків, дітей з усіх куточків світу, які постраждали від торгівлі людьми, а також заохочувати людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Згідно з листом Міністерства соціальної політики України від 13.06.2017 року №12085/0/2/-17, одним із пріоритетних напрямків роботи Уряду України у сфері захисту прав людини є боротьба з торгівлею людьми.

Стратегію протидії торгівлі людьми слід проводити за трьома напрямами: а) підвищення рівня поінформування громадськості, жінок групи ризику; б) удосконалення законодавства та правоохоронних дій; в) допомога потерпілим і потенційним жертвам

Найбільш ефективним напрямом попередження торгівлі людьми є вжиття таких профілактичних заходів: а) правова пропаганда та роз’яснювальна робота серед населення; б) своєчасне усунення або нейтралізація причин торгівлі людьми та умов, що їм сприяють; в) активізація діяльності підрозділів БЗПТЛ НП України з виявлення осіб, організованих злочинних угруповань, що займаються торгівлею людьми, та потерпілих від злочинів, усунення недоліків у боротьбі з торгівлею жінками; г) залучення до боротьби з торгівлею жінками всіх сил поліції та громадськості.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Наша країна плідно працює для запобігання торгівлею людьми. Але ми самі повинні бути уважними та обережними.

А для тих, хто мріє отримати гарну роботу за кордоном, слід звернути увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Також вони розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Часто торгівцями живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі, причому значний відсоток серед них – жінки. Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство. Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти.

Якщо Ви або Ваші знайомі вирішили поїхати за кордон, пам'ятайте наступні рекомендації:

1. Ніколи нікому у жодному разі, окрім офіційних службовців, не віддавайте свої ідентифікаційні документи ! Завжди отримуйте та сплачуйте за свій закордонний паспорт, візи та проїзні документи самі. Це врятує Вас від боргової кабали та стане на перешкоді торгівцям людьми використати Ваші документи для вчинення інших злочинів.

2. Обов'язково візьміть із собою копію внутрішнього та закордонного паспортів. В разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну.

3. Ви можете отримати додаткову інформацію, зателефонувавши до громадських організацій, що протидіють торгівлі людьми в Україні.

4. Переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не ведіть наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім'ї чи близьку людину. Перевірте, чи має агент або фірма ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном. Таку інформацію можна перевірити в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України за телефоном 8-044-289-50-97 щоденно після 17:00.

5. З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для вас мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.

6. Якщо Ви їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу. Ви можете стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.

7. Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйтесь послугами незнайомців, які пропонують послуги щодо подовження цього терміну.

8. Залиште своїм родичам та друзям декілька копій наступних документів: внутрішнього паспорту України, закордонного паспорту, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.

9. Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

 

       Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визначають злочином.

Підставами для встановлення статусу є:

1) укладення незаконної угоди щодо особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми;

2) вербування, переміщення, переховування, передача або одержання особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, шляхом обману, шахрайства, шантажу, її уразливого стану або застосування чи погрозою застосування насильства з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи;

3) документи та матеріали, що зібрані під час проведення перевірки і підтверджують можливість встановлення статусу.

Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

1. інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
2. медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої допомоги;
3. тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців;
4. відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;
5. одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
6. допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Надання допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми, не залежить від:

1. звернення такої особи до правоохоронних органів та її участі у кримінальному процесі;
2. наявності у такої особи документа, що посвідчує особу (Закон України «Про протидію торгівлі людьми» стаття 16).

Розголошення відомостей про особисте життя постраждалої особи та іншої інформації про особу, яка стала відома суб’єктам під час роботи з такою особою, забороняється.

Джерела: https://www.google.com.ua

https://mfa.gov.ua/mediafiles/sites/edinburgh/files/5_0410.pdf - ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ В УКРАЇНІ (збірник законодавчих актів, видання оновлене та доповнене) – [текст з екрану]

Національна гаряча лінія із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації з 24 листопада 2017 року змінює короткий номер з 386 на 116 123.  https://www.youtube.com/watch?v=SkxVZHPBxEs - відео

Станіслав  МАРТИНЮК,

начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації

123