Сучасне культурно-мистецьке життя чеської громади на Вінниччині

Сучасне культурно-мистецьке життя чеської громади на Вінниччині є яскравим прикладом збереження національної самобутності

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА
Підкреслила заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова під час робочої поїздки 7 листопада до села Миколаївка Козятинського району, де зустрілась із представниками чеської спільноти, які компактно проживають тут вже понад сторіччя. У зустрічі взяли участь начальник управління у справах національностей і релігій обласної державної адміністрації Ігор Салецький, його заступник Алла Ратинська, заступник голови Козятинської РДА Аліна Діденко.
Учасники зустрічі відвідали загальноосвітню школу І-ІІ ступенів с.Миколаївка, директор якої Лариса Ярославівна Лановик - є головою Козятинської районної організації «Чеське культурно-освітнє товариство «Голендерські чехи». 
В актовій залі школи зібрались для відвертої розмови з обласним керівництвом активісти чеської громади, які трепетно оберігають мову і традиції свого народу, передають їх дітям та онукам.
«Мені приємно усвідомлювати, що в маленькому українському селі Миколаївка понад століття поруч живуть у мирі й злагоді чехи й українці,-зауважила Любов Спірідонова. - Діти мають можливість вивчати чеську мову у школі, розвивати художню самодіяльність у традиціях свого народу, брати участь у міжнародних творчих фестивалях на історичній Батьківщині у Чехії. Це є яскравим прикладом виконання завдань і доручень Президента України щодо створення умов для всебічного розвитку національних культур, підтримки міжнаціональних стосунків».
Історія чеських поселень в Україні сягає до ХІХ століття і цікава тим, що немає чорних сторінок у взаєминах корінного населення і поселенців.
В роки війни чимало чехів мужньо боролись з ворогом на фронті, в с.Миколаївка діяла підпільна організація. В післявоєнний період в короткі терміни було відбудовано село та колективне господарство, яке згодом досягло значних успіхів в сільськогосподарському виробництві та соціальній сфері.
Сьогодні у с. Миколаївка Козятинського району проживає більше 100 чоловік чеської національності.
У 1991 році створено осередок чехословацького культурно-освітнього товариства, який у 1996 році дістав назву «Голендерські чехи». В останні роки його очолює Лановик Лариса Ярославівна – директор ЗОШ с. Миколаївки. В школі створено музей історії та побуту чеського народу, успішно функціонує кабінет чеської мови, бібліотека чеської літератури. Товариство систематично отримує періодичні видання з Чехії, підтримує тісні зв’язки зі своєю історичною Батьківщиною.
Особливою гордістю чехів с. Миколаївки є фольклорно-етнографічний ансамбль «Студанка» («Криничка»). З 1995 року ансамбль є дипломантом багатьох конкурсів, як в Україні так і в Чехії. У 2000 році йому присвоєно звання чеського «зразкового» аматорського фольклорно-етнографічного колективу.
Національно-культурне товариство «Голендерські чехи» постійно бере активну участь у проведенні в області дня рідної мови, фестивалю творчих колективів національних меншин та етнічних груп Вінниччини «Подільські барви», святкових концертах та інших культурно-мистецьких заходах району та області.
Вислухавши прохання і зауваження від старійшин чеської громади, заступник голови ОДА запевнила учасників зібрання, шо обласна і районна влада і надалі сприятимуть у вирішенні проблем чеської спільноти, створюючи умови для її комфортного проживання та розвитку. 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА