Святкове дійство з нагоди освячення вівтаря
08.08.16

«Нехай ця ікона стане для нового покоління віруючих джерелом відродження у вірі,любові і надії,
і нехай Чечельник стиане знову знаним святим місцем – санктуарієм,
який притягатиме до себе багато паломників»
Святіший отець Папа св. Йоан Павло ІІ
 
Ці слова вже тепер святого Йоана Павла ІІ є пророчими. На початку серпня здійснилось перше Францисканське паломництво до санктуарія Матері Божої Чечельницької. З 4 по 6 серпня паломники з багатьох міст України – Городківка, Чечельник, Шаргород,Тульчин, Київ, Ізмаїл та інших, подолали пішки 72 кілометри.
Духовна хода розпочалась від храму Городківки Крижопільського району; саме це місце для Братів Менших Францисканців є особливим. Тут, дякуючи Божому Провидінню через світлу пам’ять до о. Мартиняна Дажицького Ордену Братів Менших, була відновлена присутність францисканців в Україні. Дякуючи цьому жертовному священику і монаху, було також відновлено душепастирське життя в Чечельнику, де від віків існував великий культ Діви Марії Чечельницької, куди й прибули паломники у суботу, 6 серпня.
Першого дня паломництво пройшло 27,5 кілометрів, другого - 19,9 км, і останнього дня, подолавши 25 кілометрів.  Дорогою прочани молилися, слухали конференції (промови) священиків, жертвували свої труднощі Богу. Паломники дійшли до санктуарія Чечельницької Божої Матері, щоб прославити Господа, за посередництвом Його Матері Марії – Цариці Поділля, і навчитися від Неї – Милосердної Любові!
Варто зазначити, що незважаючи на спекотні дні, у паломництві прийняли участь люди різного віку: найменшому учаснику – 10 місяців, найстаршому  - 69 років. Долучились до святого дійства цілими сім’ями, наприклад, родина Сиваків, мама і шестеро дітей, із Чечельника, та з інших міст, де окрім тата і мами, поряд було двоє-троє діток. Але разом з тим, між усіма панувала повна злагода, мир та любов. Весь шлях паломники пройшли з молитвою і чистими намірами. Важливою була духовна підтримка священників і сестер монахинь, котрі служили вірним на всьому шляху паломництва. Окрім символів паломництва – білосніжних хусточок та пісенника, під час паломництва, учасники були забезпечені місцем для ночівлі, транспортом для перевезення багажу, медичної опікою та харчуванням.
Деякі люди, котрі на шляху хресного ходу виходили на зустріч паломникам, радісно вітали, благословляли, плакали, виносили воду та хліб.
Дякувати Богові, всі добре і без хвороб дійшли до Санктуарія Матері Божої Чечельницької. Перед Дверима Милосердя храму святого Йосифа Обручника паломники лягли хрестом, а потім на колінах пройшли всю церкву через вівтар, де вміщена ікона Матері Божої.
7 серпня відбулась не менш знаменна подія – освячення новозбудованого та оздобленого вівтаря храму святого Йосифа Обручника. Разом з парафіянами, паломниками та гостями Чечельниччини радісну новину розділив апостольський Нунцій Його Преосвященство Архієпископ Клаудіо Гуджеротті, ватиканський дипломат, який і очолив цього дня урочисту відпостову Святу Літургію. Також у священному Богослужінні взяли участь єпископ Камянець-Подільської діє цезії Леонід Максиміліан Дубравський, саме він свого часу зачитав декрет і проголосив храм св. Йосифа дієцезальним санктуарієм; отець Ярослав Машталяр OFM, який провів весь шлях з паломниками Городківка-Чечельник, о. провінціал Даниїл Ботвіна та інші священики греко- та римо-католицької церков з усієї України.
На богослужінні були присутні: Народний депутат України Юрій Македон, депутат обласної ради, меценат католицької церкви у Чечельнику Павло Каленич, голова РДА Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П'яніщук, представники обласної та районної влади; художник, що відтворив копію чудотворної ікони Матері Божої Чечельницької та інших ікон Юрій Нікітін.
Завершилося святе дійство ще однією гарною подією – привітанням парафіян з Чечельника, Білого Каменя та Стратіївки з днем народження настоятеля храму і Хранителя Санктуарія отця Петра Новосельського, який він мав цього дня, саме з його ініціативи у 2014 році копію ікони Матері Божої Чечельницької було освячено і призначено на перегринацію по всій Україні.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
123