"Свято нескорених"

 

Таку назву має тематична виставка з нагоди Дня захисника України, яка демонструється у приміщенні Вінницької обласної державної адміністрації.

Сила Нескорених, хто генетично успадкував дух козацтва, патріотизм вояків УПА, мужність солдатів Другої світової війни, бойове побратимство воїнів-«афганців», сміливість учасників АТО, дають нам надію на мирне майбутнє. І саме їм – безстрашним захисникам України, присвячено цю виставку. 

Виставка складається з шести розділів, у центрі кожного з яких – образ захисника України у певний історичний період: від воїна сивої давнини до учасника АТО. Основу експозиції становлять стенди пересувних виставок Вінницького обласного краєзнавчого музею та предмети з фондової збірки закладу (світлини, художні твори, зброя, обладунки тощо).

Під час розкопок стародавніх городищ, які були оборонними спорудами, знайдені зброя, захисні обладунки давніх воїнів. Найбільш масовими видами зброї були ті, що використовувалися не лише в битві, але і в мирний час: на полюванні (лук, спис) або в господарстві (ніж, сокира). Відвідувачі виставки мають змогу оглянути таку зброю, а також обладунок воїна – кольчугуХ-ХІІІ ст. у розділі «Лицарі давнини».

Розділ «Сторінки козацької слави» знайомить з національним ідеалом — постаттю героя козака, борця за волю і незалежність України. З середини ХVІІ ст. козацтво почало репрезентувати у світі український етнос, а українці дістали назву «козацького народу». Славні імена Богдана Хмельницького, Івана Сірка, Петра Дорошенка, Івана Виговського, Максима Кривоноса, Данила Нечая, Івана Богуна, Євстафія (Остапа) Гоголя навіки вкарбувалися в пам’яті народу і були тісно пов’язані з нашим краєм. Про них оповідають стенди експозиції. Виставка козацьких старожитностей і зброїпройнята духом козацького завзяття і непереможного прагнення до волі.

Важливою віхою здобуття незалежності України стали національно-визвольні змагання 1917-1921 рр. Вінниця тричі ставала місцем перебування урядових структур Української Народної Республіки, в яких активно працювали наші земляки: Дмитро Маркович, Юхим Щириця, Петро Ведибіда, Станіслав Стемповський. Лицарями волі, по праву, вважають і Українських січових стрільців, підрозділи яких діяли у 1918-1919 рр. на Поділлі. Про події та героїв цього періоду у документах, світлинах і художніх творах розповідає розділ «Подоляни – борці за національну ідею».

Свято берегти пам’ять про героїв найкривавішої війни ХХ ст. покликаний розділ«Видатні українці – герої Другої світової війни».З нацизмом із зброєю у руках боролися мільйони українців. Олексій Берест був одним з тих, хто встановив радянський прапор над Рейхстагом у Берліні, Майкл Стренк - одним із 6 морських піхотинців, що підняли прапор Сполучених Штатів над Іводзімою, Кузьма Дерев’янко підписував Акт капітуляції Японії. Більше 2 тис. українців стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, ас авіації Іван Кожедуб – тричі. 123 з них були нашими земляками. Сотні тисяч українців боролись із нацизмом у русі Опору. Цікавинкою цього розділу є колекція фляг учасників Другої світової війни (радянські, німецькі, польські, угорські, французькі тощо).

Мужність і героїзм проявили вінничани під час бойових дій в Афганістані.З 3193 воїнів, що проходили там службу, загинули — 143, 2 — пропали безвісти, отримали поранення — 182, 116 — повернулись інвалідами.Нині воїни-«афганці» зі своїми синами пліч-о-пліч захищають кордони вже рідної землі на Сході України, провадять волонтерську роботу.Саме цій темі присвячено розділ «Афганське братство» на сторожі миру». Серед цікавих експонатів розділу – світлини «афганців» – учасників АТО і волонтерів, особисті речі загиблого в Афганістані прапорщика Петра Мандролька, військове спорядження старшого лейтенанта Сергія Молчанова тощо.

І в наші дні є місце подвигу. Вінничани на початку ХХІ ст., як і сотні років тому, обстоюють свою незалежність.У 2014 р. підступна, неоголошена війна прийшла на нашу землю.Тисячі кращих її синів і дочок уже віддали життя за свободу і територіальну цілісність України.В авангарді цієї священної боротьби перебуває і Вінниччина. Під час проведення військових операцій на сході України загинуло і померло від ран 136 вінничан, серед них 18-19 річні юнаки і 50-літні батьки; є зниклі безвісти, а дехто і досі перебуває у полоні.У розділі «Вінничани на захисті суверенітету України» подано список загиблих вінничан, світлини перебігу війни на Сході, демобілізації, воїнів вінницького 9-го батальйону територіальної оборони).

Метою виставки є вшанування усіх захисників Батьківщини, мужніх лицарів минулого і безстрашних воїнів сьогодення. Образи героїв вічно житимуть у народній пам’яті як втілення безсмертного духу козацтва, честі і любові до рідного краю, як настанова для прийдешніх поколінь боронити свій народ та його землю. Під покровом Богородиці і надалі захищатимуть Батьківщину українці – продовжувачі славних козацьких традицій!
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА