Свято зимуючих птахів
06.02.20

Птахи – велика і різноманітна група теплокровних тварин, яка налічує близько 8600 сучасних видів, в Україні – близько 360 видів. Це вірні наші помічники, захисники лісів, полів, садів від шкідників та гризунів;  вони є невід’ємною складовою частиною рідної природи. 

В сучасному світі значно зменшилася чисельність пташиного населення, хоча  людина, як і раніше, потребує товариства пернатих друзів. Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Пристосовуючись до умов існування, птахи можуть вступати в тимчасові суперечності з потребами людини. Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі форми взаємовідносин між ними і людьми, для того, щоб в умовах сучасного науково-технічного розвитку знайти можливість зберегти світ пернатих не тільки для нинішнього, а для майбутніх поколінь.
   Перша й основна умова для дійової охорони птахів – збереження в     порівняно сталому стані їхніх місць гніздування і кормової бази.
   Друга, не менш важлива умова збереження птахів – підгодівля птахів у несприятливий час, оскільки для птахів голод – одна з основних причин загибелі взимку. Адже зима для птахів – це велике випробування. Зимові та весняні снігопади, обледеніння, природні вороги призводять до загибелі великої кількості птахів. Не так холод, як голод дуже дошкуляє тим, що залишилися зимувати разом з нами.

   Щоб привернути увагу підростаючого покоління до проблем збереження птахів в зимовий період, працівниками Чечельницької районної станції юних натуралістів спільно з педагогом-організатором  КЗ «Ольгопільська СЗШ І-ІІІ ступенів»   проведено  захід «Свято зимуючих птахів» в рамках всеукраїнської акції «Годівничка». Для дітей була підготовлена цікава програма: спочатку їх ознайомили з зимуючими птахами нашої місцевості, потім провели екологічний квест «Що ви знаєте про птахів?» і на завершення організували майстер-клас «Виготовлення смаколиків для птахів». Усі команди, які приймали участь у заході, отримали грамоти і гарні враження.

 

Заступник директора Чечельницької РайСЮН     О. Попович

123