“Тіньові” заробітки – соціальна незахищеність
09.02.17

 Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати. Нажаль, чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом і зовсім не декларуючи оплату їхньої праці.
       Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”. У цьому випадку мова йде про “тіньові” заробітки, з яких не сплачуються податки і не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. В результаті, погодившись на одержання зарплати в “конвертах”, більшість людей не задумується, що свідомо обкрадають самі себе.
      Одержуючи зарплату в “конверті”, працівник теж здійснює серйозне правопорушення – фактично, він сприяє роботодавцю порушувати законодавство, та позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому, оскільки низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.
     Якщо роботодавець віддає Вам зарплату в “конверті” без оформлення трудового договору, без внесення відповідного запису про роботу в трудову книжку, якщо Ваша зарплата нарахована по відомості менша, ніж вміст в “конверті”, Вас обкрадають!

123