Триває підготовка до опалювального сезону 2018-2019
04.10.18

2 жовтня 2018 року відбулось чергове засідання районного оперативного штабу з підготовки підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2017-2018 років, яке провів перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук.

Мета проведення засідання полягала в підбитті підсумків по підготовці підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2018-2019 років.  

В ході засідання було заслухано присутніх членів оперативного штабу про готовність об’єктів соціально-культурної сфери, підприємств, установ та організацій району до стабільного проходження осінньо-зимового періоду.

Начальник відділу освіти Чечельницької РДА Деменчук Галина Василівна доповіла, що з метою підготовки матеріально-технічної бази навчальних закладів до роботи під час опалювального сезону 2018/2019 років здійснено поточні ремонтні роботи в приміщеннях навчальних закладів, підготовку систем опалення, котельного обладнання.

В школах району функціонує 12 котелень. На твердому паливі використовується 12 котлів низького тиску НІІСТУ-5 Універсал, 6 котлів КВ-100, 2 котли АТОН ТТК – 50, 1 електрокотел «ЕКОБІОТЕК» та 1 теплогенератор на соломі RAU-237, 2 котли ГЕФЕСТ-профі-U-350 на твердому паливі та два котли ГЕФЕСТ-профі-S-300.

У закладах позашкільної освіти використовується 2 котли: 1 котел RODA Brenner Max BM-07 та один побутовий котел.

В 5 школах та одному закладі позашкільної освіти – пічне опалення.

На опалювальний період потреба у вугіллі для шкіл району становить 1255 т., у дровах – 1320 куб м., соломи – 120 т.

Відповідно до річного плану закупівель на 2018 рік проведено процедури закупівель вугілля кам’яного (вартість закупівлі – 1420,0 тис. грн, 600 т, 455 т після внесення змін до угоди), дров (вартість закупівлі – 477,63 тис. грн., 539 м. куб.). Завезено: дров – 321,3 м3 (59,6 % від передбаченого угодою), вугілля – 294,8 т (64,8% від передбаченого угодою).

            Соколов В’ячеслав Юрійович, інженер з охорони праці КУ «Чечельницька лікарня планового лікування» розповів про заходи щодо підготовки теплового господарства до роботи в опалювальний період: здійснено ревізію теплової мережі, здійснено теплоізоляційні роботи теплових вузлів і зовнішніх частин теплової мережі, проведено випробувальні роботи теплових вузлів зовнішньої та внутрішньої теплових мереж, вентиляційного обладнання, приводів прокачування води, облаштовані слухові вікна, витяжки, проведено ревізію покрівлі приміщень, приведено до належного стану вхідні двері до котельні та горищ, здійснено інструктаж з персоналом з питань пожежної безпеки та виробничого травматизму, закуплено протипожежний інвентар, в достатній кількості до потреби забезпечено посипочним матеріалом. Акт готовності лікарні до опалювального періоду погоджений з інспекцією Держенергонагляду.

Здійснено розрахунки потреби твердого палива (вугілля) на опалювальний сезон (з жовтня 2018 р. – по 15 квітня 2019 р) – 290,4 тонн, (з жовтня 2018 р. по 01.01.2019 р. – 121 тонна;  з 01.01.2019 по 15.04.2019 р. – 169,4 тонна.).  Станом на 02.10.2018 року завезено 124,7 т вугілля на сумму 371,9 тис. грн.  Ще буде завезено вугілля по тендерним закупівлям – 28,17 тонн. Дефіцит коштів за кошторисом не дозволяє додатково до потреби закупити вугілля у кількості – 96,5 тонн на суму 360,0 тис. тонн.

Смішко Володимир Григорович, завідувач господарством КНП «Чечельницький Ц ПМСД» доповів, що до центру входить 5 лікарських амбулаторій,  10 - ФП, 8 – медичних пунктів. Центром, виходячи з наявних коштів було проведено поточні ремонти з підготовкою до опалювального сезону в амбулаторіях, ФП та медпунктах. Агрофірмою Ольгопіль закуплено побутовий котел на твердому паливі  Ольгопільській амбулаторії  в зв´язку з непридатністю до експлуатації котла,  що дасть  можливість значно скоротити споживання вугілля (40 тон) та  дров( 80 м.кв) при необхідності буде придбано настінні обігрівачі (конвектори). Проведено капітальний ремонт грубок на ФП в с Любомирка, ФП с Білий Камінь.  В інших медичних закладах проведено косметичні ремонти грубок: очищено димоходи від сажі, побілено та пофарбовано. Проведено обстеження, випробування та налагодження всіх систем опалення. З усіма керівниками та працівниками що задіяні підчас опалення проведено додаткові навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.

Для проходження опалювального періоду необхідно 221 тис грн. - на придбання дров та оплату електроенергії. На даний час кошти на закупівлю дров відсутні. На адресу селищної  ради та сільських рад повторно направлені клопотання з проханням  щодо  утримання медичних закладів,  а саме виділити  кошти на оплату електроенергії, води та придбання дров для проведення опалювального сезону. На клопотання відгукнулась Стратіївська сільська рада, Каташинська сільська рада та Куренівська сільська рада, які  надали кошти  на електроенергію та на придбання дров.

     Аналізуючи стан  щодо проходження опалювального сезону слід відмітити, що в результаті заміни  котла в Ольгопільській А ЗПСМ та придбання конвекторів,  відмови від кочегарів,  економія буде  складати  понад 300 тис грн. Також проводяться заходи щодо раціонального використання електроенергії та дров іншими закладами (планується зменшення споживання  з  160 м. куб до 114 м. куб) чим буде досягнуто значної  економії коштів підприємством.

Начальник відділу культури та туризму Аліна Петрівна Шумило розповіла, що мережа галузі культури становить 38 закладів. З них повністю опалюються 8. Частково опалюються електрообігрівачами 26 закладів культури, пічним опаленням – 4. Кімнати гурткової роботи клубних установ, пункти видачі книг у бібліотеках обігріваються в усіх сільських закладах культури району. Опалювальна котельня музичної школи знаходитсья в незадовільному стані та експлуатація не дозволяється. Надія на модульну котельню, виготовлення проектної документації нової котельні в стадії завершення. Два кочегари пройшли відповідні курси при районному центрі закнятості.

Питання впровадження енергозберігаючих технологій в закладах культури району періодично виноситься на розгляд координаційної ради при районній раді, РДА, за участю керівників територіальних громад, у безпосередньому підпорядкуванні яких перебувають сільські заклади культури.

Кошти на закупівлю палива є в повному обсязі.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Мартинюк Станіслав Миколайович надав детальну інформацію про потребу в вугіллі та дровах, а також необхідних коштах на їх закупівлю по школах, дитячих садочках, медичних закладах району.

Спеціалістами управління праці та соцільного захисту населення проведено перевірки дотримання законодавства про охорону праці в котельнях району. Під час перевірок проводилась робота по забезпеченню піприємств відповідними законодавчими актами з питань охорони праці, зокрема журналами інструктажів, інструкціями для певних категорій працюючих.

Котельні yкoмплeктoвaнi машиністами (кочегарами) відповідно до штатного розпису. Працівники котелень забезпечені спецодягом, засобами індивідуального захисту відповідно до норм безоплатної видачі та додатків до колективних договорів.

28 серпня 2018 р. на базі районного центру зайнятості спільно з дочірнім підприємством ТОВ «Синтез-Союз» учбово-курсового комбінату м. Вінниці пройшло навчання та перевірка знань машиністів (кочегарів) котелень на знання віповідних нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки. Пройшли навчання та перевірку знань 22 чоловіки (перша група слухачів). 27 вересеня 2018 року проведено навчання для другої групи слухачів – 23 чол.

Директор Чечельницького паливного складу розповів, що згідно тендерних договорів на 2018 рік відділ освіти Чечельницької РДА та КУ «Чечельницька лікарня планового лікування» до 15 жовтня 2018 року будуть забезпечені вугіллям в повному обсязі.  Організації та установи району замовляють вугілля згідно кошторисів. На зимовий період на Чечельницькому паливному складі створено резерв вугілля для населення, організацій та установ.

Стримба Ігор Павлович, директор СО «»Чечельницькі ЕМ», розповів про заходи з підготовки Чечельницьких електричних мереж до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Директор комунального підприємства «Чечельник-комунсервіс» Роєнко Сергій Михайлович розповів про складне фінансове положення підприємства, незадовільний стан техніки та відсутність посипкових матеріалів. Без фінансової  підтримки Чечельницької селищної ради стабільна робота підприємтва в зимовий період, а саме вчасне розчищення доріг та тротуарів, буде проблемою.

Про проблеми з фінансуванням доповів і Гончар Анатолій Петрович, начальник Чечельницького районного сектору Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області. "Надія на допомогу селищної та сільських рад", - зазначив головний рятувальник району.

Підсумовуючи роботу засідання штабу, перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук наголосив, що для забезпечення стабільного проходження опалювального періоду необхідно стовідсотково завершити всі роботи по підготовці об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства до початку опалювального сезону.

123