Трудова книжка для підприємців
13.09.17

На фізичну особу – підприємця (ФОП) не ведеться трудова книжка, а на працівників, що працюють у ФОП, ведеться.

Фізична особа – підприємець – суб’єкт малого підприємництва, який здійснює свою підприємницьку діяльність на свій розсуд. Його діяльність здійснюється відповідно до норм цивільного законодавства. Отже, трудову книжку на себе ФОП не веде.

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України (КЗпП), трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

ФОП мають право використовувати працю найманих працівників. При прийнятті на роботу треба виконувати вимоги трудового законодавства, адже якщо підприємець використовує працю фізичних осіб, він є роботодавцем.

Відносини між роботодавцем і працівником мають регулюватися відповідно до норм трудового договору. Працівник може бути допущений до роботи, відповідно до ст..24 КЗпП, тільки після:

- укладення трудового договору;

-  оформлення наказу (розпорядження) ФОП про прийняття на роботу; 

- повідомлення фіскальної служби.

Відповідно до статті 48 КЗпП, на всіх працівників, що працюють на підприємстві, у фізичної особи або ФОП понад 5 днів, ведеться трудова книжка.


Олександр ІКОННІКОВ,
головний державний інспектор  
Управління Держпраці у Вінницькій області   

123